На всички се е случвало да лежат будни  и да се въртят в леглото в 4 сутринта като се проклинат за изпитото в 10 вечерта трето кафе за деня. 

Ясно е, че това е грешка, но има и други храни и напитки, които трябва да избягвате, за да си гарантирате по-добър сън. Или обратното - има храни и напитки, които ще улеснят процеса на заспиване, пише "Индипендънт".

Добрите храни

Жасминов ориз

Изследване от 2007 г., публикувано в сп. American Journal of Clinical Nutrition, сочи, че яденето на жасминов ориз четири час преди сън намалява времето за заспиване два пъти. Това се дължи на високия му гликемичен индекс - той освобождава глюкозата бавно в кръвта, докато тялото храносмила.

Соеви зърна и тиквени семки

Тези храни, както и пуйките, съдържат големи количества триптофан, една от 20-те най-важни аминокиселини. Смята се, че триптофанът помага за добрия сън.

Череши

Черешите са един от малкото натурални източници на мелатонин, хормон, който често се препоръчва като подпомагащ съня. Това се твърди в изследване, публикувано през 2011 г. в сп. Journal of Experimental Botany.  

Според друго проучване - кисел черешов сок, който се пие два пъти дневно в продължение на две семици, помага на хора, които страдат от безсъние да увеличат с около 90 минути времето, през което спят.

Банани

Бананите съдържат много магнезий и калий, помагат на мускулите да се отпуснат. В тях също има триптофан.

Овесена каша

Овесената каша е богата на калций, магнезий, фосфор, калий. Всички тези елементи подпомагат съня. Препоръката е да не я овкусявате с твърде много захар.

Зелен чай без кофеин

Зеленият чай съдържа танин, който помага за по-лесното заспиване. Все пак внимавайте да не пиете зелен чай с кофеин, тогава няма как да постигнете желания ефект.

Какво трябва да избягвате преди лягане

Кофеин

Изглежда съвсем очевидно, но избягвайте енергийните напитки, кафето и всички други, които съдържат кофеин, ако искате здрав сън през нощта.

Кофеинът е стимулант за централната нервна система и се употребява като средство за разсънване. Има го - както е добре известно- в кафето, чая, газираните напитки, енергийните напитки и продуктите, които съдържат шоколад.

Алкохол

Може да ви се струва, че чаша-две вино ще ви помогне да заспите. Прави сте - алкохолът ще ви успи, но ще повлияе върху качеството на съня ви. Както д-р Снеерсон, който оглавява центъра по съня в Papworth Hospital в Кеймбридж обяснява, след като действието на алкохола започне да отшумява, вие минавате от състояние на дълбок сън в т.нар. РЕМ фаза (от англ. REM - Rapid Eye Movement, превод: бързо движение на очите), от което е много по-лесно да се събудите.

Не само, че е по-лесно да се събудите, но и качеството на съня се влошава, ставате неотпочинали. Възможно е и да се събудите и да ви се ходи до тоалетната.

Къри

Лютивите храни също трябва да се избягват. Те засилват движението на червата и могат да ви държат будни през нощта.

Австралийско изследване на млади мъже стига до извода, че тези от тях, които консумират пикантни храни, спят по-лошо и по-трудно заспиват в сравнение с мъжете, които не са яли люто.

Мазни меса

Първо, след като изядете един мазен бургер, ще ви стане тежко и ще ви се приспи, но тази храна ще развали качеството на съня ви. Той ще ви причини рефлукс и лошо храносмилане - едва ли искате да ви е тежко цялата нощ.