Световната здравна организация (СЗО) отхвърли призива да отмени или премести Летните олимпийски игри в Рио де Женайро, Бразилия, заради епидемията от "Зика" там, съобщава Би Би Си.

КОНДОМИ С ДВОЙНА ЗАЩИТА ЩЕ ПАЗЯТ ОЛИМПИЙЦИТЕ В РИО ОТ "ЗИКА"

Предложението идва от отворено писмо на 150 водещи учени, доктори и специалисти по медицинска етика от институции като Оксфорд, Харвард, Йейл. Според тях в светлината на новите открития за опасния вирус би било "неетично" да се продължи със спортно събитие от такава величина.

"Това е един ненужен риск - когато 500 000 чужди туристи от цял свят дойдат на игрите, те могат да хванат щама, да се приберат у дома, и там да започне епидемия", пише в отвореното писмо.

Според СЗО обаче игрите няма да променят сериозно разпространението на вируса.

"Зика" се появи в Бразилия преди година, но вече има случаи в над 60 държави. Макар повечето хора да преживяват симптомите леко, болестта може да доведе до увреждания на плода при бременни жени - децата се раждат с твърде малки глави. А в някои случаи може да причини рядък и понякога фатален неврологичен синдром и при възрастните. Вирусът се разпространява от комарите.

Учените подчертават провалът на програмата за избиването им в Бразилия, както и "отслабената" здравна система в страната като причина да се отложи или премести олимпиадата.