Специализираната прокуратура е внесла днес мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо кмета на Галиче Ценко Чоков.

Срещу него бе повдигнато обвинение за ръководене на органиирана престъпна група. Днес съдът гледа и мерките на участниците в групата, сред които е и синът на Чоков - Мартин.

Чоков и още 8 души бяха арестувани в показна акция в четвъртък, 26 май. Според прокуратурата, те са участвали в престъпна група за лихварство, имотни измами, изнудвания и отвличания. Разследването е почнало още преди 2 мессеца.

Днес прокуратурата цитира показания на свидетели, според които Мартин Чоков се занимавал с лихварство и разпространение на наркотици. Хората на Чокови гасили цигари в хората и ги изнасилвали с бутилка. Това било документирано със снимка за допълнително изнудване, когато има нужда.

Тези побоища идвали когато задлъжнелите към престъпната група не можели да си платят вноските или закъснявали твърде много.

Мартин Чоков пък заплашвал няколко свидетели, че ще ги "избие".

Именно с тези заплахи прокуратурата убеждава съда, че нито един от групата не трябва да бъде пуснат с по-лека мярка за неотклонение, тъй като според тях те могат да наранят свидетели по делото.