"Славия" се завръща в европейските клубни турнири след 20-годишно отсъствие. В последния кръг от "А" група "белите" спечелиха срещу "Монтана" с 3:1 и запазиха четвъртото място, даващо право на квота за Лига Европа.

За да станат свидетели на историческото на събитие на стадиона в "Овча купел" се събраха доста зрители. Толкова много публика на мач на "Славия" срещу отбор, различен от ЦСКА и "Левски", не е имало от години.

И футболистите на руския треньор Александър Тарханов не ги огорчиха. 19-годишният Георги Йомов откри в 21-ата минута, а в 30-ата Мартин Станкев удвои. Гостите, на които предстои бараж срещу "Поморие" за оставане в групата, намалиха в 79-ата. Малко преди края Емил Стоев направи успеха на "Славия" още по-убедителен.

На полувремето запалянковците на "белите" имаха още радост - наградени с шампионска купа бяха юношите на клуба до 19 г. Те са номер 1 в България за своята възраст.

По същото време "Локомотив" (Пловдив) измъкна 2:1 на терена на "Пирин", но това не му помогна да мине пред "Славия". Двата отбор имат равни точки, но по-добър баланс в преките двубои дава предимство на столичани. Четвъртото място придоби значение, след като ЦСКА спечели купата на България. "Червените" обаче имат забрана от УЕФА, а от две години финалистът в турнира не е в сметките.

Други два отбора, които ще представят България в Лига Европа - "Берое" и "Левски", се срещнаха в пряк сблъсък в Стара Загора. "Сините" поведоха преди почивката, но допуснаха обрат - 1:2, от 1:0. Така "Левски" завършва сезона без победа под ръководството на Люпко Петрович.

Вчера "Ботев" (Пловдив) победи "Лудогорец" с 2:1 в мач без значение.

С това се слага край на поредното първенство на "А" група. Слабо и предизвестено след есенния полусезон. Вече сме в трепетно очакване за новата Висша, Супер, Профи или както ще се казва елитна лига. До 7 юни всичко трябва да е ясно - поне като формат.