Скандалният кмет на Галиче Ценко Чоков остава в/е освободен от ареста, реши Специализираният наказателен съд след над 9-часово заседание, приключило в ранните часове в неделя.

Кметът на Галиче, синът му Мартин Чоков и още шестима души са обвинени за участие в организирана престъпна група. Специализираната прокуратура настояваше всичките осем членове на групата, арестувани на 26 май при специализирана операция в Галиче, да останат в ареста. Според обвинението кметът е ръководил групата, която се е занимавала с лихварство, имотни измами, побои, изнудвания, отвличания, а според някои от свидетелските показания и с изнасилвания.

ХОРАТА НА ЦЕНКО ЧОКОВ ПРЕБИВАЛИ, ИЗНАСИЛВАЛИ, ОТВЛИЧАЛИ

Персонално срещу Ценко Чоков е повдигнато и обвинение за нанасяне на лека телесна повреда. А синът му Мартин е обвинен и за хулиганство.

"Аз съм арендатор, обработвам земя. Никога не съм се крил", заяви Чоков-старши пред специализирания съд.

После обясни, че пари е давал само на децата си:

"Пари не съм давал на който и да е с лихва. Давал съм пари само на сина си и на другите си две деца".

Кметът поиска съдът да го пусне, защото сега било времето за сеитла, а "ден година храни".

Материалите срещу групата са събрани в 16 тома. В разследването са използвани тайни свидетели.

ГЛЕДАЙ ЦЕНКО ЧОКОВ, МИСЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ УТРЕ

Четири часа отне на петимата адвокати само да се запознаят с материалите по случая. В съдебната зала прокуратурата цитира показания на свидетели, според които Мартин Чоков се е занимавал с лихварство и разпространение на наркотици, а Ценко Чоков е пребил няколко души, използвайки брадва и ритници. Според други свидетели Чоков гасил цигари в телата на хората и дори имало изнасилвания с бутилки, които били документирани със снимки.

Заемите, които били давани срещу лихва, се записвали в тефтер. С онези, които бавели или не си плащали вноските, се разправяли Ценко Чоков и Касъм Касъмов (един от арестуваните - бел.ред.). Те заплашвали длъжниците с убийства и палежи на автомобилите им.

РАЗСЛЕДВАЛИ ЦЕНКО ЧОКОВ ДВА МЕСЕЦА

"Ако бъдат освободени, моделът на групата ще се възпроизведе", заяви прокурорът по делото, според когото имало и риск за заплахи срещу свидетели.

Адвокатът на Ценко Чоков Иво Найденов заяви пред съда, че клиентът му целенасочено е описван като ужасен човек от определена група хора. По думите му те били привърженици на Веселин Тушинов, който преди години е бил кандидат за кмет на Галиче, и чието имущество е било опожарявано не веднъж.