Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова ще изграе привечер своя осминафинал на втория турнир от Големия шлем за годината - „Ролан Гарос“. Българката изуми с невероятна форма и постигна три категорични победи без загубен сет на червените кортове в Париж, за да си осигури място сред топ 16 и битка с втората в света Агнешка Радванска (Полша).

Мачът между Цвети и полякинята е четвърти и последен от програмата на втория по големина корт - "Сузан Ленглен". Ако дъждът не обърка плановете на организаторите, първият мач започва в 12 часа. Преди Пиронкова - Радванска на корта ще излязат Милош Раонич и Алберт Рамос, Ирина-Камелия Бегу и Шелби Роджърс и Анди Мъри срещу Джон Иснър.

До момента Радванска води с 9:2 победи в преките двубои, като победите за пловдивчанката са от "Ийстбърн 2013" и "Париж 2007". Въпреки положителния баланс за съперничката, Пиронкова остава с позитивна нагласа за предстоящия сблъсък:

„Щастлива съм с постижението. Смятам, че имам шанс да продължа напред и ще се боря това да стане. С Агнешка съм играла повече от всяка друга състезателка в тура. Балансът е в нейна полза, но двете ми победи показват, че тя не е непреодолима. Смятам да изляза в мача с чисто съзнание."

Цвети има всички основания да излезе срещу именитата си опонентка с високо самочувствие. Във френската столица пловдивчанката не е загубила нито сет, а играта й е претърпяла истински ренесанс. Към традиционно мощния си бекхенд, тя е добавила много по-агресивен форхенд. Придвижва се с лекота по корта, играе разнообразно и излиза много по-често на мрежата.

Очевидно се е подготвила по най-добрия начин за червената парижка арена. А и беше време Цвети да направи фурор на клей - в крайна сметка в България друг тип кортове няма.