Броят на престъпните групи в България се е повишил значително в последната година. Такива данни изнесе директорът на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) главен комисар Ивайло Спиридонов пред БНР.

"В средата на миналата година броят на тези групи, които бяхме определили, че влияят на опертивната обстановка в страната, беше около 290. В края на миналата година техният брой нарасна на 420. До края на миналата година, от тези 420 групи, сме елиминирали 54“, каза Спиридонов в интервю за предаването „Неделя 150“.

Той отчете провеждането на 116 специализирани операции, от които 34 са самостоятелни и 82 съвместно с други партньорски служби. 

Някои смятат, че това е огромен брой групи, които работят на територията на страната. Тези групи, които сме определили, те не работят само на територията на страната, а и извън страната.

Тези престъпни групи не били обаче като познатите силови групировки от началото на прехода, обясни Спиридонов.

„Групировки в класическия смисъл като групировките ТИМ, СИК, ВИС и т.н. не съществуват. Има групи, които са на регионално, квартално ниво, които се занимават с определен вид престъпна дейност“.

Такава била и организираната престъпна група в Галиче, начело с кмета на селото Ценко Чоков, която бе арестувана преди три дни.

СЪДЪТ ОСТАВИ В АРЕСТА ЦЕНКО ЧОКОВ И ХОРАТА МУ

Според Спиридонов, тази група доста години влияела на оперативната обстановка. В последната една година имало регистрирани доста престъпления, насилствени действия срещу лица, нанасяне на телесни повреди, които са извършени от тази група. ГДБОП изпратили данните на Специализираната прокуратура и в последвалото досъдебно производство вече били използвани и специални разузнавателни средства.

ГЛЕДАЙ ЦЕНКО ЧОКОВ, МИСЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ УТРЕ

„Групата беше доста конспиративна. Много голям брой лица от селото и от този регион осъществяваха логистичната подкрепа. Бяха засечени лица на различни нива в обществения живот, които осъществяваха логистика на тази група. Работата по тези лица ще продължи“.

Ивайло Спиридонов обясни, че акцията във Фонда за лечение на деца в чужбина е в резултат на работата на ГДБОП.

"Никой не ни е предоставял информация. Събрахме я по оперативен път. Докладът на Министерството на Здравеопазването го придобихме по оперативен път. Нито една институция не ни предостави дози доклад официално".

А светкавичния арест на бившия директор на Фонда Павел Александров и останалите служители Спиридонов обясни така:

"Много добре знаехме къде влизаме и че вътре няма въоръжени лица. По тази причина, служителите, които бяха изпратени там, бяха с нормалното си оборудване. Бих казал, че операцията беше проведена в момент, в който, по оперативни данни, имаше възможност част от лицата, които са съпричастни с тази, организирана, престъпна дейност, да излязат в отпуск, да напусната страната по други причини, което щеше да затрудни провеждането на процесуално-следствените действия".