Новият генерален директор на БНР Александър Велев получи отказ от членовете на Управителния съвет на медията да подадат оставки. Днес бе първото заседание на органа, свикано от Велев, който встъпва в длъжност.

От пресцентъра на националното радио съобщиха, че Велев е поискал оставките, но Анюта Качева, Калин Катев и Кристиян Бояджиев са отказали да ги подадат. Четвъртият член на УС - Христин Стрижлев, в момента е в отпуск.

От медията припомнят, че според договора за управление на БНР избраният от СЕМ генерален директор на БНР трябва да предложи новите членове в изпълнителния орган в 15-дневен срок от втъпването си в длъжност. Те трябва да бъдат одобрени от Съвета за електронни медии. Договорите на сегашните членове на УС изтичат на 7 юли. 

Засега не е ясно какви са мотивите за отказ да се подадат оставки. 

На 20 май и Съветът за електронни медии поиска от УС да се оттегли с мотив, че не са изпратили в срок отчета за цялостната дейност на медията. Срокът за това бе същият ден до 16 ч. според договора за управление на БНР.

В медийния регулатор обаче до уречения час пристигнало само писмо, съпроводено с болничен лист за деня.

"Този факт лишава регулатора и обществото от възможността да се запознаят с отчета  за програмната, технологична и финансова дейност на БНР, която се извършва със средства от държавния бюджет", написаха тогава от СЕМ. От там твърдят, че е прецедент и неявяването на генералния директор.

В отговор обаче се появи декларация на досегашния директор на БНР Радослав Янкулов и управата на радиото, в което председателят на СЕМ Мария Стоянова е обвинена в непознаване на медийния закон. От радиото не приемат твърденията, че отчетът за дейността на БНР не е бил предоставен навреме (20 май) в СЕМ. Той бил даден в деловодството на съвета заедно с придружително писмо в уговорения срок, но не е занесен лично от генералния директор.


Според документа  в Закона за радиото и телевизията не е записано, че ръководителят на БНР трябва лично да внесе отчета в СЕМ.

"Недоглеждане, манипулация или просто неправилен прочит, чрез който г-ца Стоянова (Мария Стоянова, председателят на СЕМ - бел. ред.) заменя думата ПРЕДОСТАВЯ с ПРЕДСТАВЯ!", се пита в декларацията. А призивът за оставка е описан като "вероятна амбиция за административна намеса на регулаторния орган в дейността на радиото". 

В момента във Върховния административен съд текат две дела срещу избора на нов директор на БНР по жалби на досегашния директор Радослав Янкулов. На първа инстанция и протеста му срещу условията на обявения конкурс, и този за влизане в сила на решението на СЕМ за избора на Велев не бяха допуснати.

Очаквайте подробности.