Полицията в Скопие задържа 27 души при размирици заради смъртта на абитуриент, предаде АП.

Шестима полицаи и десетки протестиращи са ранени.

Стотици младежи влязоха за втора нощ в сблъсък с полицията в кварталите "Гьорче Петров" и населения с етнически албанци "Сарай". Бунтовете избухнаха, след като в понеделник вечерта бе наръган с нож 18-годишния абитуриент Ангел Петковски при опит да спре кражба на колело. Властите арестуваха 19-годишен заподозрян за убийството. Те съобщиха, че той е от албанското малцинство.

Срещу органите на реда снощи бяха хвърляни камъни и метални предмет. Запалени бяха няколко полицейски коли. Нападнати бяха магазини, кафенета и ресторанти, за които се предполага, че са собственост на етнически албанци.
Полицията употреби сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите. През нощта срещу сряда младежи продължиха да буйнстват. Протестиращите разбиха едно от скопските казина, собственост на албанец. Полицейското присъствие остава засилено. 

Журналисти от радио "Свободна Европа", електронното издание "Нова.МК" и вестник "Фокус" се оплакват, че полицията отнела служебните им камери и фотоапарати при отразяване на протестите. Репортерите се жалват и от грубо отношение от органите на реда.

Политическите партии - и управляващи и опозиционни, засега мълчат за протестите. В Македония има две големи етнически албански партии, които винаги играят важна роля при избиране направителството.

Официална реакция има само от най-голямата опозиционна партия. Това са бившите комунисти от Социалдемократическия съюз (СДСМ), които призоваха към предпазливост и въздържаност. 

Председателят на партия "Достойнство" Стоянчо Ангелов препоръчва чрез социалните мрежи да бъде наказан строго убиецът, но да не се приписва убийството на всички етнически албанци като цяло.

От десетина години насам Скопие е на практика разделен на две. Река Вардар дели македонската и албанската част ан града. Двете общности влошиха отношенията си през последните години. Не са редки случаите на нападения на етническа основа.