Властите в Непал разрешили един от върховете в Хималаите на територията на страната да носи името на Надежда Савченко.

Това съобщи пред Нюз.Ру украинският спортен журналист Валентин Шчербачов. Лично той подал молба за преименуване на върха, който засега е безименен. Според него Савченко заслужава тази чест, тъй като съвсем сама в продължение на две години се борила със системата, докато лежала в руски затор.

Върхът ще се нарича Надия. Това е украинският вариант на името Надежда.

САВЧЕНКО ЩЕ СТАНЕ И ПРЕЗИДЕНТ... АКО ТРЯБВА

Военнослужещата от украинската армия, която е пилот на хеликоптер, през март бе осъдена в Русия на 22 години лагер. Преди седмица обаче тя изненадващо бе разменена срещу двама осъдени в Украйна руски военни. Вчера Савченко положи клетва като депутат. Жената пилот бе избрана в парламента през 2014 г., докато бе в ареста в Русия. В първия си ден като депутат тя нарече колегите си "мързеливи ученици".

Миналата година Шчербачов - пак с разрешението на властите в Непал, нарече Героите на Украйна друг връх в Хималаите. Той споделя, че в тази планинска верига има близо 300 върха, които нямат названия.

"За връх Надия избрах едно изключително красиво място. Оттам се открива невероятна гледка. Когато си там, просто ти се иска да паднеш но колене и да се молиш", заявява журналистът пред Националното радио на Украйна.

Интересното е, че на първата си пресконференция на свобода Надежда Савченко помоли сънародниците си да не я задушават със своята любов, припомня Нюз.Ру. 

"А утре аз ще вървя по улицата и по мен ще хвърчат камъни, плюнки в гръб. Искам да заживея такъв живот, за да вървя сега по улицата и да издържа на любовта, а утре ще вървя и ще издържа, когато започнат като вещица да ме горят на клада", каза тя.

Същевременно Савченко добави, че ако трябва, ще стане и президент на страната си. Тя била готова да извърви и този път.