1 юни, София,10,45 ч, центърът за билети и карти на Столичен градски транспорт до община Младост.

Поне двадесет души са се подредили на опашка. Така е в цяла София. В младосткия център от 4 гишета работят само 2, което допълнително изнервя.

Причината за опашките е, че от днес билетчето за градския транспорт вече струва не 1 лев, а 1,60 лева. Картите обаче остават на старите цени, а едногодишната дори поевтинява от 500 на 367 лева.

Повечето, които си чакат реда, са възрастни хора, но има всякакви. Пристига млад човек, който има неблагоразумието да попита:

"Тази опашка за какво е?"

Вече чакалите са вбесени. Тихите въздишки се отприщват в оживена дискусия.

 "Че как за какво е. За билетчета е", казва свръхедра жена, която премята нервно и леко заплашително дамската си чанта през рамо, обръщайки се към младежа. -  "На маймуни ни направиха. На две места на спирката ми продават, днес на нито едно няма от новите билети, дето от два месеца се знае какви са и колко ще струват".

Жената продължава да се горещи:

"Те само това чакат. Навсякъде са плъзнали контрольори. Само чакат да хванат някого, тия мизерници".

Коментарът ѝ предизвиква масово одобрение сред опашката.

"Така ще е докато чакаме като овце на заколение. Снощи гледах по телевизията как полицай блъскаше и дърпаше една жена в автобуса дето си имаше билет и го бе дала да ѝ го продупчат. Ако всички се качат без билети и спрат да им плащат безумните цени, друго ще е", казва възрастна жена.

Друг пенсионер обаче успокоява революционния устрем:

"Те във Франция вече две седмици се бунтуват, ама кел файда. Като всички нямат билети ще дойде жандармерията и всички заедно в РПУ-то", обяснява той.

Никой не го подкрепя обаче.

"Ха, те, жандармерията, си нямат друга работа. Нали трябва да пазят депутати, министри, протести", контрира подчертано отегчен господин. 

Други обаче също са на мнение, че от протести няма смисъл.

"Когато беше Орешарски вземаха по 30 лева на вечер да ходят на протест. От първа ръка - от дъщеря ми знам, че с тия пари, отидоха на море", казва жена на средна възраст.

И аз знам същото, категорична е и друга. Трета обаче леко се съмнява:

"Мои приятели са ми казвали, че не са им давали пари", споделя тя.

Но жена №1 вади солиден контрааргумент:

"Щом не признават, значи повече пари са вземали".

Тя държи в ръка цяло тесте вече невалидни билетчета с 1 лев номинал. После тя обяснява, как на будката за вестници продавачката ѝ обяснила, че старите билетчета ще важат докато свършат и тя затова си инвестирала и последните левчета в билетчета. Сега в жегата чака да ги замени срещу по-скъпи с 60 на сто.

"Съседът е таксиджия. Едно кило метан му е 1,15 лева и с тях минава 10 километра с деу-то. Сега ще карат хората да плащат по 1,60", изчислява мъж, застанал върху райграса пред билетния център.

Негодуванието на опашката прехвърля националните граници.

"Така е заради Евросъюза и НАТО. Аз си мисля, че изобщо не ни трябваха", каква възрастна жена, която преди това не е взела отношение в дебата.

Никой не ѝ противоречи.

В центъра за билетчета в "Младост 3" най-накрая отварят още една каса, опашката се движи по-бързо и дискусията е прекратена.