Държавна медия в Северна Корея възхвалява кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп, като го описва като "мъдър политик" и "прозорлив кандидат", който може да помогне за обединението на Корейския полуостров.

Уводна статия в ДПРК Днес, официоза на Пхенян, приветства предложението на кандидата на Републиканската партия да се проведат преки разговори с Ким Чен Ун, съобщава "Гардиън".

"В бунтарската политика на Тръмп има много позитивни елементи", пише Хан Чен Мук, който е представен като севернокорейски учен. "Тръмп каза, че няма да се намесва във войната между Севера и Юга, не е ли това добра за Северна Корея перспектива?", пита той.

Анализатори изтъкват, че редакционната статия вероятно отразява мисленето вътре в режима, макар че не се свързва пряко с властите в Пхенян.

"Това е много стресиращо", коментира Ейдън Фостър-Картър от университета в Лийдс. "Това не е пряко говорене от Пхенян, но със сигурност оттам пускат въдици, опипват почвата", смята той.

"За всички нас обаче това е напомняне - ако е нужно- колко из основи смята Тръмп да разбута американската политика в региона", добави анализаторът.

Статията в севернокорейското издание се позовава на реч на Тръмп от март, в която той казва, че би изтеглил американските сили от Южна Корея, ако Сеул не увеличи своите разходи за отбрана.

Според автора политиката "Янки, вървете си вкъщи" щяла да помогне за обединението на Корейския полуостров.

В материала не е забравена и Хилъри Клинтън. В него се изразява надежда, че американците няма да я изберат. 

"Президентът, за който американците трябва да гласуват, не е безличната Хилъри - която твърди, че ще приложи иранския модел за ядрено разоръжаване върху Корейския полуостров, а Тръмп, който говори за директни разговори със Северна Корея", пише в статията, цитирана от "Гардиън".