Държавната агенция за метрологичен и технически контрол разпространи съвети за това какво трябва да гледат потребителите когато купуват слънчеви очила. През лятото е пикът в покупките на този моден аксесоар, а резултатите от проверката на слънчевите очила през миналата година показа, че около 24 % от проверените продукти са с установени несъответствия.

Сред нередовните преобладават слънчевите очила с инструкция за употреба, която не отговаря по съдържание на
изготвената от производителя.

Затова от ДАМТН предупреждават хората при покупка на този вид стока да внимават за следното:

1 - На продукта производителят трябва да е нанесъл трайно маркировка за съответствие (СЕ). Това показва, че очилата са
произведени по европейските изисквания за безопасност.

2 - Много важно е продуктът да се придружава от инструкцията за употреба, съставена от производителя и нейния пълен превод на български език.

3 - От инструкцията потребителят може да се информира за класа на филтъра на очилата, който трябва да бъде обозначен с цифра от 0 до 4. Потребителят трябва да има предвид, че с повишаване на стойността на това число, защитните свойства на слънчевите очила се повишават.

4 - Важно е в случаите, когато слънчевите очила са изработени с филтри от клас 4, да не се използват при шофиране, тъй като
това намалява видимостта и повишава риска от пътно-транспортни произшествия. Това задължително предупреждение
трябва да бъде включено и в инструкцията за употреба.

5 - Трябва да е обявен начинът на почистване на продукта, както и срокът на годност на слънчевите очила при тяхната предвидима употреба и друга информация.