Цветана Пиронкова отпадна на 1/4-финалите на Откритото първенство на Франция след загуба с 0:2 дрта (4:6, 6:7(6) от 24-та в света Саманта Стоусър (Австралия). Така Цвети приключи фантастичното си представяне в Париж, където попадна сред най-добрите осем след знаменит обрат на 1/8- финалите срещу 2-та в света Агнешка Радванска в един драматичен мач, който започна в неделя и завърши във вторник. Преди това най-добрата ни тенисистка  се справи със Слоун Стивънс, Йохана Ларсон и Сара Ерани.

Днес пловдивчанката имаше шансове да продължи френската си приказка, но в заключителните минути мощта на австралийката се оказа непреодолима. И в двата сета Пиронкова повеждаше с пробив и 4:2 гейма, но финалистката от 2010 г успяваше да сътвори обрат.

Цвети излезе на корта с превързано ляво бедро, което очевидно й създаваше дискомфорт. Българката получи разтежение в неделя, в първия сет от мача си срещу Агнешка Радванска. Паузата от два дни позволи травмата й да отшуми, но явно във вчерашния ден отново е почувствала  неразположение.

Въпреки превръзката, Пиронкова се придвижваше добре по корта и стартира перфектно с пробив още в третия гейм. Австралийката го върна мигновено. В петия гейм  българката отново бе по-точна и успя да спечели подаването на  Стоусър, след което затвърди за 4:2. Последваха силни минути за 24-в света, която успя да реализира три бързи гейма и да поведе с 5:4. Цвети сервираше за оставане в сета, но мощната австралийка не й остави шансове и след пробив на нула поведе със сет аванс.

Подобно на първата част и втората започна отлично за българката с ранен пробив  в третия гейм. При 3:2 тя позагуби първия си сервис, нещо, което не й бе простено от Стоусър и така резултатът бе изравнен. В деветия гейм Пиронкова на няколко пъти достигна до брейкбол, но австралийката показа здрави нерви и не трепна в напрегнатите моменти. При 5:6 Цвети сервираше за оставане в мача. Направи го по категоричен начин и след гейм на нула сетът трябваше да се реши в тайбрек.

В него топ тенисистката ни стартира по-активно и след великолепни отигравания поведе с 5:1, а малко по-късно достигна и до два сетбола при 6:4. Последваха две непредизвикани грешки и изравняване. Психологическото предимство вече бе на страната на Стоусър, която спечели следващите две точки, което означаваше край на мача и край на българското участие на „Ролан Гарос“.