25-годишен нашенец е задържан на берлинското летище “Тегел” за трафик на хероин

Български гражданин  е задържан на берлинското летище “Тегел” по силата на международна заповед за арест, съобщи днес полицейски говорител в германската столица по повод публикации в медиите.

“Планиран полет за България завърши зад “шведска завеса”, написа “Пресепортал”.

“Шведска завеса” на жаргон означава затворнически решетки.

Арестът на 25-годишния български гражданин, чието име не се съобщава поради течаща съдебна процедура,  е бил извършен късно следобед на 1 юни, уточняват днес от полицията. След като се е чекирал, нашенецът се е отправил към гишето за граничен контрол и подал международния си паспорт. Служителят под пагон установил, че мъжът е издирван с международна заповед за арест и незабавно подал сигнал във Федералната полиция, която има свои служители на всички гранични пунктове, каквито са и летищата.

Българският гражданин е бил задържан и отведен в следствения затвор “Темпелхофер дам”.

Той е бил издирван от турските власти за трафик на наркотици. През пролетта на 2012 г. срещу него е започнало следствие за пренасяне на близо 21 килограма хероин. Преди да бъде задържан в южната ни съседка, българският гражданин е успял да се укрие. Така срещу него е била издадена международна заповед за арест.

Според официалния сайт на берлинската полиция вчера е започнала съдебна процедура по предаването на задържания български гражданин на турските власти. Последната дума ще има берлинската Главна прокуратура.