БЕРЛИН - От днес и Германия окачестви като геноцид престъпленията срещу арменците по време на Османската империя. През 1915/1916 г. бяха избити 1,5 милиона арменци и представители на други християнски общности.

Германският парламент – Бундестагът, гласува резолюция, в която масовите убийства се окачествяват като геноцид.

Документът беше приет само с един глас против и с един въздържал се. Във вота не участваха народните представители от крайната левица – Ди Линке.

Случайно или не, в пленарна зала не присъстваха канцлерката Ангела Меркел, вицеканцлерът Зигмар Габриел и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Оправдание има. По време на дебата в Бундестага и последвалото гласуване Меркел първо говори на форум на научни работници, а след това прие на разговор в канцлерството генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Габриел, който е и министър на икономиката и енергетиката, произнесе реч пред 1000 представители на строителната индустрия по повод Деня на строителя. Франк-Валтер Щайнмайер още снощи отлетя на задгранични визити – в Мексико и Аржентина.

Трябва да се подчертае, че на предварителното гласуване в началото на седмицата, проведено по парламентарни фракции, Меркел и Габриел подкрепиха резолюцията. Щайнмайер беше против.

Очаквайте подробности.