Отстраняването от длъжност - като опасност от саморазправа с магистрати - да не може да продължава повече от година и половина, а и отстраненият да взима поне минимална заплата през това време. Това е една от основните теми в публикуваните от Министерството на правосъдието последни проектопромени в Закона за съдебната власт (ЗСВ).

В момента, казано най-просто, ако се намери един прокурор, който да образува досъдебно производство за нещо си, всеки съдия, прокурор или следовател може да бъде отстранен от работа от ВСС. Няма фиксиран срок колко да продължи това, т.е. - на практика всеки магистрат може да бъде държан "във въздуха" до плюс безкрайност, при това без заплата. 

По въпроса има и висящо питане на ВКС до Конституционния съд, което сега вероятно ще отпадне от само себе си.

От последния вариант на проекта са зачеркнати два от пунктовете, "интегрирани" от проектозакона за борба с корупцията на Меглена Кунева - преследването на магистрати по анонимни сигнали и тестването на съдебните инспектори с полиграф.

ЦАЦРОВ СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ ДЕТЕКТОРА НА ЛЪЖАТА ЗА МАГИСТРАТИ

В предложенията за промени се казва още, че общите събрания на съдилищата ще взимат много от отговорните решения. Нещо, срещу което се обяви например главният прокурор Цацаров при дебатите - той даде пример с малки съдилища от по 3-ма души, където 2-ма представляват общо събрание и ще могат да бламират за всичко председателя, а той да носи отговорността после от взетите решения.

Потвърждава се много любопитното нововъведение от предишната редакция - отпада възможността 5-има членове от ВСС да инициират дисциплинарно производство срещу магистрат.

Въвежда се и ограничение във възможността за иницииране на дисциплинарка, като не всеки по-горестоящ административен ръководител може да предложи налагане на наказание, а само съответният или непосредствено по-горестоящият.