Разбита е терористична клетка, подготвяла кървави атентати в Дюселдорф, съобщи говорител на германската Главна прокуратура. 

Днес са били задържани трима ислямисти при масирана полицейска акция в три федерални провинции – Северен Рейн-Вестфалия, Бранденбург и Баден-Вюртемберг.

Арестуваните са сирийци – Хамза Ц. (27 г.) Махуд Б. (25 г.) и Абд Арахман А. (31 г.).

Към терористичната група, планирала атентатите, се числи и четвърти сириец – Салех А. (25 г.) Той е бил арестуван на 1 февруари във Франция. По време на разпитите е признал за готвените атентати в Дюселдорф. Френските власти незабавно са информирали германските си колеги. От тактически съображения германските сили за сигурност не са извършили незабавни арести. Издадените потенциални терористи са били държани под око с цел да бъдат разкрити и други техни съзаклятници.

На разпитите задържаният във Франция Салех е посочил и подробности по готвениите в Дюселдолф атентати. Две камикадзета трябвало да се взривят на булевард "Хайнрих Хайне" в историческата част на града, който е столица на Северен Рейн-Вестфалия. 

Други терористи имали за задача в паниката да избият колкото се може повече хора, като открият автоматична стрелба и хвърлят гранати.

Според германската Главна прокуратура Салех и Хамза през 2014 г. са се присъединили към терористичната организация "Даеш" ("Ислямскаа държава"). Там те са преминали бойно обучение. Същата година са получили нареждане да се доберат до Германия. Двамата терористи са се отправили първо към Турция, впоследствие са поели към ФРГ през Гърция, най-вероятно под прикритието на бежанци.

През януари 2016 г.,  вече на германска территория, Салех и Хамза са спечелили за кървавата си кауза сънародника си Махмуд Б. Четвъртият от престъпната клетка - Абд Арахман А., през октомври 2014 г. е получил заповед от тарторите на "Даеш" да напусне Сирия и да се установи в Германия, което и станало.

Според сегашните разкрития Абд Арахман А. бил обучен да изработва взривни пояси, с каквито се опасват камикадзетата.