"Доналд Тръмп е негоден за президент на САЩ, той не само просто не е подготвен, но е и морално непригоден за тази работа", заяви в необичайно остра реч Хилър Клинтън.

Бившата първа дама произнесе магистрална реч по въпросите на външната политика и националната сигурност на САЩ и говори с чувството, че вече е избрана за кандидат-президент на Демократическата партия. Но това все още не е абсолютно сигурно. 

Тръмп непрекъснато търси дрязги и раздори с нашите съюзници. Напада ги - от британския премир до папата, обяви Хилъри.

"Той търси повод за скарване с нашите приятели, включително британския премиер, кмета на Лондон, канцлера на Германия, президента на Мексико, както и с папата. Той казва, че има външнополитически опит, защото е организирал конкурс в Русия" Мис Вселена". Представяте ли си! И отгоре на всичко, той вярва, че Америка е слаба, че се срамува заради нея", гневно посочи Клинтън под бурните овации, но и мощни освирквания при произнасяне на името Тръмп на присъстващите в залага в Сан Диего.

"Напротив Америка е силна страна, най-силната в света, тя е изключителна страна. Вярвам в нея с цялото си сърце", патетично възкликна претендентката за Белия дом. И добави, че трябва да се направи всичко, за да се запазят изключителните отношения на Вашингтон със съюзниците.

"Москва и Пекин дълбоко в себе си завиждат на САЩ, че имат такива съюзници, защото те нямат нищо подобно. Би им се харесало, ако изберем президент, който постави този източник на сила под заплаха. Ако Доналд Тръмп успее, то в Кремъл ще бъде празник. Ние не трябва да позволяваме това да се случи", убедена е Хилъри.

„Тези страни често действат срещу нас“, продължи Клинтън. „Москва предприема агресивни военни действия в Украйна, на самия праг на НАТО“, заяви тя. Обяснявайки позицията си по отношение на Китай бившият държавен секретар на САЩ даде за пример търговско-икономическите разногласия между Пекин и Вашингтон. Но са необходими и компромиси.

„Сблъсквала съм се лице в лице с лидерите на Русия и на Китай и с много други лидери по целия свят. Затова и знам, че трябва да отстояваме своите позиции при нужда, но и да търсим общи позиции, когато това е възможно“, заяви тя. Според нея именно този неин подход ѝ е позволил да работи с Русия при сключването на договора за намаляването на ядреното оръжие през 2009 г. и с Китай за упражняването на натиск срещу Северна Корея.

По-нататък тя продължи с характеристика на някои отрицателни черти на милиардера и изтъкна:

"На Тръмп не трябва да се доверяват ядрените кодове и да му се дава ядреното куфарче, защото не е трудно да си представим, че той може да ни вкара във война, просто ей-така, защото някой предизвиква у него силно раздразнение и това го кара да излиза от кожата си".

Бившата държавна секретарка на САЩ предупреди, че ако Тръмп седне на трона в Белия дом това ще засили позициите на "Даеш". 

"Не можем да поемем подобен риск", коментира тя.

"Това не е риалити шоу, това е реалност", повтори няколко пъти Хилъри, иронизирайки опита на милиардера като водещ на тв предаването "Стажанти".

Тръмп демонизира мюсюлманите и така налива вода в мелницата на екстремистите, обясни тя. Освен това той смята, че е възможно да се употреби ядрено оръжие срещу терористите в Близкия изток, без изобщо да се замисля за масовите жертви сред мирното население.

Една нова Хилъри с агресивна риторика, която е решена да спре републиканския претендент по пътя към Белия дом, бяха първите коментари за острата реч на демократката.

„Лошо представление от лъжкинята Хилъри Клинтън“, написа Тръмп в „Туитър“. Той добави, че тя „се опитва напълно да изопачи“ външнополитическите му приоритети.