"Първо горите евреите в пещи, а сега обвинявате турския народ в геноцид."

Тези нападки по адрес на Германия отправи турският правосъден министър Бекир Боздаг. Те са цитирани от Анадолската агенция.

АНКАРА: ГЕРМАНИЯ ДА СИ ГЛЕДА ИСТОРИЯТА И ДА НЕ ПОЗОРИ НАШАТА

"Германия би трябвало да се занимава със своята история", допълва Боздаг.

Така той се включи в хора от остри критики срещу Германия. Поводът бе гласуваната от Бундестага резолюция.

БЕРЛИН: КЛАНЕТАТА НА АРМЕНЦИ В ТУРЦИЯ СА ГЕНОЦИД

"С това решение на Бундестага отношенията между Турция и Германия се оказаха реално подкопани. Но искам да подчертая, че от 650 депутати само около 250 са участвали в гласуването. Тоест, по-голямата част не са станали част от това. Турция и Германия имат тесни съюзнически отношения и не може да се очаква те изведнъж да се влошат", каза турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от ТАСС. Той направи изявлението си, преди да отпътува за официална визита в Азербайджан.

Същевременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че пктът няма никакво отношение към резолюцията на Бундестага за арменския геноцид. Той изрази надежда, че отношенията между Анкара и Берлин ще се нормализират възможно най-бързо.

Турската полиция отцепи днес генералното консулство на Германия в Истанбул. Властите се опасяват от евентуални безредици. Тази сутрин пред мисията се състоя протест срещу решението на Бандустага.

Полицията е приготвила водни оръдия.