Не поглеждай надолу! Най-дългият, най-високият и най-плашещият стъклен мост е в заключителния си етап на изграждане.

Съоръжението, наречено "Чжаанцзянцзиъ гранд каньон", е разположено над националния горски парт "Тянмъншан" в планинската провинция Хунан в южен Китай.

Мястото за страховития стъклен мост не е избрано случайно. Смята се, че именно от идиличната красота на този край режисьорът Дейвид Камерън се е вдъхновил за "плаващите планини" от филма "Аватар". Един от върховете в каньона след излизането на филма бе преименуван именно на "Алелуя Аватар". Истинската причина да се направи мост от стъкло обаче не е друга, а това инженерното съоръжение да не загрозява много природната красота на това уникално място.

Ето и малко ТТ-данни. Стъкленият мост "Чжаанцзянцзиъ гранд канйон" е висок цели 300 метра. Дълъг е 420 метра и е широк 6 метра.

И още нещо любопитно.

"По съоръжението са монтирани повече от 70 стъклени топки, всяка с тегло от 750 килограма, чиято цел е да обират вибрациите", обясни пред "Чайна дейли" Ван Тянбао, главен архитект на моста.

До момента на стъкления мост са направени повече от 100 теста за безопасност. Ясно е и че ако по  "Чжаанцзянцзиъ гранд каньон" се разхождат до 800 души, то риск за сигурността му няма.

Гигантският стъклен мост, който ще счупи 10 световни рекорда Гинес, ще бъде открит по-късно тази година. Все още не се знае точно кога.