Фирма, свързана с "напусналия" страната (според премиера Бойко Борисов) депутат от ДПС Делян Пеевски, купува най-голямата печатница за вестници в България, съобщи "Капитал".

Изданието посочва, че в събота във вестник "24 часа" е било публикувано кратко съобщение, че издателят му - контролираното от Венелина Гочева "Медийна група България холдинг", финализира сделката по продажба на "Печатница София", а промяната беше представена като "част от плана за преструктуриране на бизнеса и погасяване на данъчни задължения към държавата чрез продажба на активи".

На 1 юни в партидата на фирмата "Печатница София" ЕАД в търговския регистър е внесено заявление с договор от 20 май, където се вижда купувачът - фирмата "А. Е. Бест съксес сървисис България" ЕООД, собственост на едноименна кипърска офшорка. За управител е назначен 63-годишният машинен инженер Владимир Георгиев. Той е председател на борда на директорите на дружеството "Принт трейдинг" - собственик на печатницата "ИПК Родина 1" до летище София, която Ирена Кръстева и Делян Пеевски построиха с над 80 млн. лв. кредити от КТБ, разкрива още "Капитал".

Каква е цената на сделката не става ясно от представения пред Търговския регистър договор за прехвърляне на дяловете.

От имотния регистър се вижда, че на 19 май дружеството "А. Е. Бест съксес сървисис България" е купило от фирмата "168 часа" ЕООД (дъщерна на "Медийна група България холдинг") крилото на полиграфическия комбинат на бул. "Цариградско шосе" в София, в което е разположена печатницата. В регистъра е записано, че материалният интерес на сделката е 2.5 млн. лв.

Според "Капитал" през октомври 2014 г. фирмата "Карано пропъртис", собственост на лихтенщайнско дружество (зад което се предполага, че стои Делян Пеевски), придоби полиграфическия комбинат отново от фирма на Венелина Гочева, след това го отдаде под наем на "Благоевград БТ", като накрая цигареното дружество го купи.

Новият собственик на "Печатница София" "А. Е. Бест съксес сървисис България" е собственост на регистрираната в Лимасол, Кипър, A.E. Best Success Services, което се притежава от друго кипърско дружество - CHM Trustee Services. В тази компания по 50% са на кипърските адвокати Антонис Михалидис и Кристиа Михалиду.

Управител на дружеството е Гергана Данова, която от 2011 г. е и изпълнителен директор на "Интерактив медиа сървисиз" (IMS) и "Бест съксес сървисис" (BSS Media Group) - в тези фирми са радио и телевизия The Voice и Magic, радиостанциите "Витоша" и "Веселина", както и вестник "Новинар". IMS разработва формати като телевизионна лотария, Call TV продукции и др. Развива дейността си на територията на България, Сърбия, Македония и Латвия. 

Според "Капитал" компанията IMS, управлявана от Гергана Данова, е смятана за близка до депутата от ДПС Делян Пеевски, за когото се счита, че контролира радиобизнеса на BSS и вестник "Новинар". Преки доказателства за това няма. Дружество е длъжник на КТБ, като към края на 2013 г. кредитът е бил 2.7 млн. лв.