Вселенската патриаршия разпространи комюнике, в което отправя предупреждение към всички поместни православни църкви, да участват във Всеправославния събор, както са се подписали. Това съобщава сайтът "Двери". Предупреждението касае и Българската православна църква (БПЦ), чиито синод преди няколко дни поиска съборът да бъде отложен и заяви, че няма да участва в него ако това не се случи. Съборът е предвиден за средата на месеца и ще се проведе на остров Крит.

Ето какво се казва в обръщението на Вселенската патриаршия:

"Днес, под председателството на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей се състоя Свети Разширен Синод (Ендимуса), за разглеждане на процеса по свикването с Божията благодат на вече предстоящия Свети и Велик събор на Православната Църква.

Светият Разширен Синод с изненада и недоумение се информира за неотдавнашните решения и мнения на някои сестри - православни църкви и като ги прецени, установи, че никаква институционална рамка не съществува за преразглеждане на вече поставената в ход съборна процедура. Затова се очаква предстоятелите на светейшите православни църкви, съгласно правилника за организацията и функционирането Светия и Велик Събор, да донесат на място евентуалните си предложения за промени, поправки и добавки в единодушно одобрените текстове от предсъборните всеправославни съвещания и от събранията на предстоятелите по въпросите на дневния ред.

За да се оформят окончателно и да се вземе решение по време на работата на Светия и Велик Събор, с призоваването на Всесветия и Усъвършенстващ Дух, Вселенската патриаршия, като църква, носеща главната отговорност за единството на Православието, призовава всички да се издигнат на висотата на настоящите събития и да участват в работата на Светия и Велик Събор на определените дати, както беше решено на всеправославно равнище и подписано както от предстоятелите на техните свещени събрания, така и от упълномощените им представители през целия дълъг подготвителен период на съборните процедури.

Свети Разширен Синод на Вселенската Патриаршия".

В синода на БПЦ се недоволни, че съборът се формализира и липсва диалог. Някои от владиците обясниха, че на този събор те трябва да отидат и да гласуват решения, които не могат да дискутират преди това. Тези решения са свързани с