Стартът на тревния сезон се оказа неуспешен за първата ни ракета Григор Димитров. Българинът, който е записвал едни от най-паметните си успехи именно на тази настилка, отпадна още в първия кръг на турнира „Мерцедес Къп“ в Щутгарт, Германия след загуба с 0:2 сета (4:6, 2:6) от Хуан Мартин дел Потро. Аржентинецът е далеч от най-добрите си дни, след трите поредни операции на лявата китка, но въпреки това си остава изключително качествен и трудно преодолим съперник. Бившият №4 в света вече води с 3-0 в преките двубои с Димитров, като двата предходни мача се изиграха през 2013 г.

Днес шампионът от „Ю Ес Оупън“ 2010 бе безпощаден и не остави съмнения в по-високата си класа. А Гришо изглеждаше напрегнат още от излизането на корта. Първата ни ракета не играеше с удоволствието, което излъчваше преди година. Ударите му не се получаваха, а първият сервис отсъстваше. Очевидно най-добрият ни тенисист е загубил всякаква увереност във възможностите си.

Началото на мача бе равностойно. До осмия гейм сервиращите бяха убедителни в своите подавания. При 4:4 Дел Потро пръв успя да стигне до точка за пробив. С минаващ удар от бекхенд  аржентинецът поведе за  30:40. Последва неточност от форхенд и равенство. С двойна грешка Димитров даде нов шанс на бившия №4, който не се поколеба и спечели ценния пробив. На свой сервис 198-сантиментровият Дел Потро бе безупречен и след 40 минути игра поведе със сет аванс.

Втората част стартира кошмарно за Григор.  Двойна грешка и две непредизвикани неточности от ракетата означаваха пробив още в първия гейм. Няколко минути по-късно кризата в играта на собствен сервис продължи и българинът допусна изоставане от 0:3 гейма. С мощен начален удар аржентинецът затвърди за 4:0, което означаваше, че доиграването на мача е чиста формалност. До края Димитров все пак успя да вземе две от подаванията си.