Четири месеца преди президентските избори американският държавен глава Барак Обама обяви подкрепата си за Хилъри Клинтън, която да го наследи на поста.

„Аз съм с нея“, каза Обама във видеообръщение, цитирано от световните агенции.

След месеци старателно избягване на възможността да наклони везните по време на първичните избори на Демократическата партия, в четвъртък Барак Обама поздрави Хилъри Клинтън за това, че „прави история“, по време на среща с нейния най-голям опонент в тези избори - Бърни Сандърс. Той няма шансове да спечели номинацията за Белия дом, но обяви, че ще продължи да се състезава и на 14 юни на последния партиен вот в столичния окръг Колумбия.

ХИЛЪРИ КЛИНТЪН НАЙ-ПОСЛЕ ПРОБИ СТЪКЛЕНИЯ ТАВАН

Междувременно в интервю за Ройтерс Хилъри Клинтън заяви, че за нея е голяма новина, че Обама, който беше нейн бивш съперник в битката за Белия дом, сега я подкрепя в кампанията от 2016 г.

"За мен това е изключителна радост и чест, че президентът Обама и аз през годините минахме от яростна конкуренция до истинско приятелство", добави тя.

Обама и Клинтън ще започнат съвместна кампания за спечелване подкрепата на американците още следващата седмица. Първата им поява ще бъде в Грийн бей, щата Уисконсин.

ХИЛЪРИ СЕ ОБЯВИ ЗА КАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТ НА ДЕМОКРАТИТЕ

Още в понеделник стана ясно, че бившата първа дама на САЩ вече е събрала необходимите гласове за победа в Демократическата партия. Във вторник пък тя спечели партийните избори в няколко щата, включително в най-многолюдния Калифорния, донесли ѝ и технически нужните гласове.