Компанията на бизнесмена и издател на в. "Капитал" Иво Прокопиев - "Алфа Финанс Холдинг" обяви оттеглянето си от българския капиталов пазар, след като предсрочно погаси своя облигационен заем, става ясно от нейно прессъобщение.

На 10 юни 2016 г. "Алфа Финанс Холдинг" АД извърши пълно предсрочно погасяване на остатъка по облигационния си заем в размер на €2,845 млн., включващо главница, лихви и допълнителни плащания. Първоначалният размер на облигационната емисия беше в размер на €8 млн.

"Решението за предсрочното погасяване е в следствие на стратегията на групата за оптимизиране на финансовите задължения и оттегляне от капиталовия пазар, поради безпрецедентния системен административен натиск и тормоз, налаган през последните години от страна на Комисията за Финансов Надзор (КФН)", пишат от "Алфа Финанс Холдинг".

Статистиката е показателна.

"За седемте години от емитирането на облигационната емисия през 2009 г. до момента срещу „Алфа Финанс Холдинг“ АД и мениджмънта ѝ са издадени 95 акта, 93 наказателни постановления, над 25 принудителни административни мерки, както и над 100 писма с искане за информация, често в невъзможно кратки срокове. Много от тези мерки са успешно оборени по съдебен път, а за част от тях процесите продължават.

СЪДЪТ ОТМЕНИ ГЛОБА НА ИКОНОМЕДИА, НАЛОЖЕНА ОТ КФН

Важно е да се отбележи, че почти всички наказателни производства са започнали след февруари 2013 г., когато във в. „Капитал“ излиза информацията, че председателят на КФН г-н Стоян Мавродиев е призован за свидетел по делото за пране на пари придобити от наркотрафик, известно като делото „Брендо“. Издател на в-к „Капитал“ е Иво Прокопиев, мажоритарен акционер и главен изпълнителен директор на „Алфа Финанс Холдинг“ АД.  

Формалното основание на КФН за административните мерки срещу “Алфа финанс холдинг” АД беше качеството му на емитент на публично търгувани инструменти (облигации) и “потенциалната възможност да бъдат увредени интересите на облигационерите на холдинга”. 

Предсрочно погасяване на облигационния заем в пълен размер фактически доказва безпочвеността  и липсата на основание за действията на КФН, пишат от "Алфа Финанс".

СТОЯН МАВРОДИЕВ: НЕ СЪМ БУХАЛКА, А ЖЕРТВА НА КОЙ