„Голямото наводнение е станало в четвъртък срещу петък през нощта, а в петък вечер ние бяхме тук.“ Това разказа пред Клуб Z един от българските водолази, пратени да помагат на залятата от порои Сърбия, който предпочете да остане анонимен.

Нашата група от 28 души е в 30-хилядния гр. Парачин и в близкия областен център Ягодина. Там човешки жертви няма, но опасността е била най-вече от зарази заради прелелите мръсни води и калта..

Целият град все още е в кал, от която може да тръгнат зарази.

Заради евентуални епидемии нашите са с т. нар. сухи водолазни костюми, при които вода не прониква вътре. „Наоколо се виждаха взводове с армейски химици в специални униформи – като на война.“ Българите носят и 3 спасителни лодки, но в работа най-много са им влезли отводнителните мотопомпи.

Българите имали основно задачи по отводняване на града.


„Първо започнахме да отводняваме един социален дом, детски градини, училища, обществени сгради“, разказа българският спасител. Пред очите им се разкрила гледката на залято социално заведение, в което са подслонени инвалиди, джуджета, хора с леки умствени разстройства, парализирани.  „Беше страшно – тези хора са неподвижни или безпомощни“, спомня си нашият събеседник. След социалните сгради нашите започнали да отводняват жилищните кооперации вход след вход. По един човек на помпа дежури денонощно.

След като били отводнени обществените сгради, наред са частните.

Днес смрадта от мръсната кал вече е по-поносима, но по витрините на магазините още може да се види докъде е стигала "червената" вода – до средата им. „Всичко от магазините се е озовало навън. В момента хората мият манекени по главната улица, прибират каквото могат да спасят от дрехите и стоката си за продан.“

Над главите им все още прелитат хеликоптери, които прекарват пръст за дигите. На много места няма достъп с автомобили. 
Понеже ел.таблата са били под вода, Парачин е останал 4 дни без електричество, но сега вече то е възстановено. Първо е пуснато в обществените сгради. „Хората се опитват да се върнат към нормалния си начин на живот, въпреки че още излизат канални води“, каза нашият събеседник.

Гледката, която заварили нашите в Парачин.


Тъй като сръбските сили, както и международните помощници от Русия, Германия, Франция, са насочени главно към по-големи градове и в района на Белград, българите били посрещнати като освободители в Парачин. „Докато работим навън, хора минават и ни оставят примерно една каса безалкохолно, сок – кой каквото може. Повтарят: Бугари, братя... Хвала на помоч!“, обясни родният водолаз.

При толкова разнородни и международни сили кметовете и местните шефове на полиция и пожарна демонстрирали перфектна стиковка по логистиката на операцията.

Първият контингент от родни спасители си тръгва утре, но оставя техниката. На смяна ще застъпи следващата група българи от Гражданска защита.