СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН – Наследник на Рудолф Хьос, известен с прозвището си Палача от "Аушвиц", се изправи срещу десните радикали, които са на път да изпратят 80 свои депутати (от общо 751 избраници) в Европейския парламент след евровота. Той е приел покана да участва в предизборен клип на шведските социалдемократи.

Дядо му Рудолф Хьос е автор на зловещия надпис на портала на лагера на смъртта- “Трудът освобождава”(Буквалният превод от немски е “Трудът те прави свободен” – бел. ред.).  Впоследствие този цинизъм е монтиран на входовете на всички концлагери.

Рудолф Хьос е дългогодишен комендант на "Аушщвиц", където са изтребени  над 1,1 милиона души. Той и семейството му обитават разкошна вила в съседство с бараките на обречените. Там са и петте деца на палача. Сред тях е Ханс-Юрген, баща на опълчилия се сега на десните популисти Райнер. След капитулацията на Германия дядо му Рудолф потъва в неизвестност. Той е открит, изправен е пред полски съд и през 1947 г. е обесен точно на територията на някогашния лагер.

Рудолф Хьос слуша обвиненията на полската прокуратура по време на делото срещу него.

“Леля ми Бригите винаги държеше снимката на дядо над леглото си. Баща ми също никога не се отвърна от нацистката идеология. Самият аз никога не съм я споделял и затова приех поканата на шведските социалдемократи да ги подкрепя в предизборната битка за спечелване на евровота. Десните екстремисти в цяла Европа стават все по-силни и ние сме длъжни да им се противопоставим”, обясни днес пред “Шпигел ” позицията си Райнер Хьос (48 г.).

72-секундният предизборнен клип се върти по тв канали, в кина и дори в Ютюб. Най-тиражният шведски булеварден вестник “Афтонбладет” качи клипа на интернет страницата си. До днес той е бил видян от 1 милион души.

“Казвам се Райнер Хьос. Дядо ми е Рудолф Хьос, нацисткият комендант на лагера на смъртта “Аушвиц”, разкрива самоличността си внукът на палача и всява известен смут сред зрителите. И докато те се питат не иде ли реч за грешка – наследник на масов убиец да агитира за социалдемократи, Райнер посочва опасностите от надигащата се вълна от десен екстремизъм.

“Колкото по-малко граждани упражнят правото си на глас, толкова по-мощни ще станат тези сили. Не забравяйте да гласувате”, призовава Райнер Хьос. 

Самият той никога не е виждал дядо си, роден е през 1966 г. Той се решава да посети “Аушвиц” едва през 2009 г. Съгласява се и да участва в документалния филм на Зееви “Децата на Хитлер” редом с племенници на Хайнрих Химлер и Херман Гьоринг, както и с децата на губернатора на окупирана Полша Ханс Франк.

Райнер Хьос публикува и автобиографичната си книга “Наследството на коменданта” (на "Аушвиц" – бел. ред.)
Внукът на нацисткия палач изнася беседи в училища и университети. На врата си неизменно носи на верижка еврейската звезда. Защо го прави?

“Поколението по време на нацизма извърши чудовищни престъпления. Следващото ги премълча, сега иде ред на третото. Аз не искам да оставя този боклук на децата си”, обяснава позицията си Райнер Хьос.

Май 1944 г. Поредната партида депортирани евреи току-що са пристигнали с влак в "Аушвиц". Почти никой от тях никога няма да излезе оттам.