Огромното мнозинство оръжия, използвани пре последните 16 тежки престрелки в САЩ, са купени напълно законно и след извършена проверка на федералното досие на купувача, пише в. "Ню Йорк таймс". Така е станало и с използваните оръжия при последното масово клане в Орландо.

Най-малко 8 от нападателите имат криминални досиета или са регистрирани с психически проблеми. Това обаче не им е попречило да се сдобият с оръжие.

"Ню Йорк таймс" цитира случаите.

 

12 юни 2016 г.

 

50 души бяха убити, а 53-ма ранени, след като Омар Матин откри огън по пълен с посетители гей клуб в Орландо, Флорида. Той използва най-малко две оръжия - пушка тип AR-15 и 9-милиметров пистолет. Нападателят бе убит от полицай, намиращ се в клуба.

2013 г.

ФБР научило, че Матин е коментирал със свои колеги в работата възможни свои връзки с терористи, каза официален представител. Година по-късно ФБР го разследвало отново са възможни връзки с американец, отишъл в Сирия да се бие в редовете на екстремистка групировка. Властите обаче стигнали до заключението, че той "не представлява съществена заплаха в този момент".

Няколко дни преди стрелбата

Матин законно си купува най-малко две оръжия, каза федерален представител. "Срещу него няма забрана, таака че той може свободно да влезе в оръжеен магазин и да купи огнестрелни оръжия", заяви Тревор Велинър - агент от Бюрото за алкохол, цигари, огнестрелни оръжия и експлозиви.

 

2 декември 2015 г.

 

Съпрузите Сайед Ризван Фарук и Ташфин Малик убиха 14 души на служебно парти в Сан Бернардино, Калифорния. Открити бяха 4 оръжия - пушка "Смит и Уесън", пистолет от същата марка, пистолет "Лама" и пушка "Пантер армс". Секунди преди атаката Ташфин Малик пуснала във фейсбук клетва за вярност към "Даеш" ("Ислямска държава").

Преди стрелбата

"Смятаме, че двамата са се радикализирали от известно време насам", заяви Дейвид Баудич, помощник-директор на ФБР. Не е известно нападателите да са имали преди това проблеми с органите на реда.

Между 2007 и 2012 г.

Фарук купил законно двата пистолета в магазин в корона, Калифорния. В същия период Енрике Маркес - бивш съсед на съпрузите, купил двете пушки също в Калифорния. По-късно Маркес е обвинен, че е излъгал за покупките на пушките и че ги е предал на нападателите.

 

1 октомври 2015 г.

 

26-годишният Кристофър Харпър-Мърсър уби 9 души в колежа "Умпкуа" в Орегон, където учеше. Той имаше 6 оръжия, сред които пистолети "Смит и Уесън", "Глок" и "Торъс", както и пушка "Дел Тон".

2008 г.

Харпър-Мърсър служил за един месец в армията, но бил уволнен още преди завършването на единичното обучение.

2009 г.

Завършил учебния център "Суицър" в Торънс, Калифорния. Студентите там изучават болестите и човешките емоции.

Преди стрелбата

Харпър-Мърсър притежавал оБщо 14 оръжия, всички от които били законно купени от оръжеен дилър с федерален лиценз. Някои били купени от него, а други - от членове на семейството му.

 

26 август 2015 г.

 

Вестър Лий Фланагън (41 г.) уби в Роуноук, Вирджиния, репортер и оператор от телевизия, докато те излъчваха директен репортаж. Той рани интервюираната от екипа жена и се самоуби.

2000 г.

Фланагън завел дело срещу телевизионна програма в Талахаси, Флорида, която го уволнила от работа. Мотивът му бил, че е станал жертва на расистки обиди и подмятания.

2012 г.

Наели го на работа в програмата WDBJ в Роуноукс, но след няколко месеца шефовете констатирали проблеми с грубия му език и агресивно поведение. Той бил уволнен и завел още едно дело за обида.

Юни 2015 г.

Според федерални представители Фланагън купил оръжие законно от лицензиран дилър. Той не е бил осъждан за престъпление и не е бил диагностициран като психично болен.

 

23 юли 2015 г.

 

Джон Хаузър уби двама души и рани 9 в киносалон в Лафайет, Луизиана. Той използва полуавтоматичен 40-милиметров пистолет, купен от заложна къща.

2006 г.

Властите отказали да издадат на Хаузър разрешително за оръжие, тъй като той бил обвинен в домашно насилие и опит за палеж.

2008 г.

Съдия наредил той да бъде изпратен в психиатрия.

2014 г.

Хаузър купил оръжието в Алабама. Според властите то било купено законно въпреки предишния отказ заа разрешително и въпреки притесненията у близките му, че той имал психично заболяване и бил склонен към насилие.

 

17 юни 2015 г.

 

Дилън Руф (21 г.) застреля 9 чернокожи в църква в Чарлстън, Южна Каролина. Оръжието бе 45-калибров пистолет "Глок".

Февруари 2015 г.

Руф бил обвинен за притежание на субоксон - предписвано с рецепти лекарство, което често се продава незаконно на улицата.

Април 2015 г.

Купил си оръжие от Уест Колумбия, Южна Каролина. На Руф е трябвало да бъде издадена забрана да купува оръжие, той като той е признал, че притежава наркотици. Човекът от ФБР, който е извършвал проверка на досието, обаче не могъл да получи полицейския доклад за случилото се два месеца по-рано.

 

24 октомври 2014 г.

 

15-годишният Джейлън Рей Фрайбърг използва пистолета "Берета" на баща си, за да убие четирима ученици в кафенето на своето училище в Мерисвил, щата Вашингтон. Преди това той покани жертвите си със СМС да дойдат в заведението.

2002 г.

Срещу Реймънд Лий Фрайбърг - бащата на Джейлън, била издадена заповед за защита от домашно насилие. Тя е трябвало да влезе във федералната криминална база данни.

2013 г.

Фрайбърг-старши подал молба за закупуване на пистолет "Берета" от оръжеен магазин в индианския резерват, където живеел заедно с Джейлън. При проверката на досието му не изскочила заповедта за защита от него, тъй като тя така и не била вкарана в системата.

 

2 април 2014 г.

 

Ефрейтор Иван Антонио Лопес откри огън във военната база "Форт Худ" в Тексас с полуавтоматичен пистолет "Смит и Уесън". Той уби трима души и рани други 16.

2011 г.

Лопес се завърнал от 4-месечна мисия в Ирак и казарл на командирите си, че там претърпял контузия на главата. Военните твърдели, че той никога не е участвал в битка и че бил прегледан за посттравматичен стрес.

Март 2014 г.

Лопес бил прегледан от военен психиатър. Подложили го на лечение срещу депресия и страх. Предписали му приспивателни.

1 март 2014 г.

Иван Антонио Лопес си купил оръжието в същия магазин, в който майор Нидал Малик Хасан е купил своето, използвано при стрелбата в същата база през 2009 г. Тогава загинаха 23-ма души.

 

16 септември 2013 г.

 

Арън Алексис (34 г.) уби 12 души с пушка "Ремингтън" в принадлежащия на военноморския флот комплекс "Нейви ярд" във Вашингтон. Той също загина.

2011 г.

Алексис бил уволнен дисциплинарно от флота заради опасно поведение през 4-годишен период, през който бил резервист.

Месец преди стрелбата

Той на два пъти поискал от Департамента по делаата на ветераните да бъде лекуван заради психични проблеми. Казал на полицията в щата Роуд Айлънд, че някакви хора го преследвали и му изпращали вибрации през стените на хотела, в който живеел.

Септември 2013 г.

Не му позволили да си купи пушка от оръжеен маагазин в щата Вирджиния, но му разрешили да си вземе пистолет. Той успешно преминал местни и щатски проверки на досието.

 

14 декември 2012 г.

 

20-годишният Адам Ланза уби майка си, а след това - още 26 души, предимно деца, в началното училище "санди Хук" в Нютаун, Кънектикът. Той използва пушки "Бушмайстер" и "Сейвидж Марк II".

2009 г.

Ланза завършил средно училище. Някои съученици твърдят, че бил тормозен. Той страдал от неправилно развитие и за него казвали, че бил много стеснителен и нямал близък приятел.

След училището

Никой не го лекувал заради психически или физически проблеми като страх и невъздържаност, установил доклад.

Преди стрелбата

Нанси Ланза - майката на Адам, привърженик на притежанието на оръжия, се сдобила законно и регистрирала голям брой оръжия и често водела синовете си по стрелбища.

 

5 август 2012 г.

 

Уейд Пейдж (40 г.) уби щестима души с полуавтоматичен пистолет "Спрингфийлд Анъри" в сикхски храм в Оук Крийк, Уисконсин.

1994 г.

Докато служел в армията в базата "Форт Блис" в Ел Пасо, Тексас, Пейдж бил обвинен в престъпно вредителство, след като пробил дупки н стените на бар. Той се признал за виновен.

Началото на 2005 г.

Пейдж привлякъл вниманието на властите заради принадлежността си към бялата расистка музикална група End Apathy ("Да сложим край на апатията")1 изпълняваща песни с текстове, призоваващи към насилие.

Юли 2012 г.

Купил си законно оръжие в магазин край Милуоки. Минал успешно проверка на досието и платил в брой 650 долаара.

 

20 юли 2012 г.

 

Джеймс Холмс (24 г.) уби 12 души и рани 70 в театър в Орора, Колорадо, с полуавтоматична пушка "Смит и "Уесън", пушка "Ремингтън" и пистолет "Глок".

Март 2012 г.

За 4 месеца Холмс си купил законно 3000 патрона за пистолети, 3000 патрона за полуавтоматична пушка и 350 снаряда. Всички покупки били извършени по интернет.

Май 2012 г.

Той посещавал психиатър и напуснал курс в медицинския лагер "Аншуц" към Университета на Денвър.

Май 2012 г.

През 60-те дни, предшестващи стрелбата, Холмс купил 4 оръжия законно в местни магазини. Нямало наложена забрана дори на фона на посещенията на психиатър.

 

12 април 2012 г.

 

Уан Го (43 г.) разстреля души в посещавания някога от него малък религиозен колеж в Оукланд, Калифорния.

Преди стрелбата

"Той бе вълк единак и това, което някои наричат губещ, но никога не е демонстрирал поведение, което да обезпокои някого", каза окръжнввият прокурор след клането.

Началото на 2012 г.

Го законно купил пистолета си в маказин в кастро Вали, Калифорния, като успешно минал проверка на досието.

8 януари 2011 г.

Джаред Локнър (22 г.) изби шестима души с пистолет "Глок" на паркинг пред супермаркет в Тусън, Аризона. Това стана на събиране, посветено на тежко ранената депутатка от Конгреса Гейбриъл Гифърдс.

2007 г.

Локнър бил арестуван за притежание на хапчета парафемалия, но обвиненията били свалени. Година по-късно той се провалил при тест за наркотици, когато искал да се запише в армията. Нито един от двата инцидента не му попречил да си купи оръжие.

Октомви 2010 г.

Принуден бил да напусне колежа, тъй като управата на студентския град се опасявала за сигурността на персонала и студентите.

30 ноември 2010 г.

Локнър минал успешна проверка на досието и си купил пистолет в Тусън.

 

5 ноември 2009 г.

 

Майор Нидал Малик Хасан (39 г.) - психиатър от армията, на който предстои мисия в Афганистан, откри огън в сградата на клиниката в базата "форт Худ" в Тексас, уби 13 дущи и рани 43-ма. той бе въоръжен с пистолет.

Декември 2008-юни 2009 г.

Разузнаването прехвнало 10 до 20 съобщения между Хасан и Ануар ал Аулаки - радикален мюсюлмански свещеник в Йемен, известен с яростните си антиамерикански пропонеди.

Юни 2009 г.

Федералните власти прекратили разследване за кореспонденцията, след като решили, че тя не носи заплаха от насилие.

31 юли 2009 г.

Хасан купил пистолета законно в популярен магазин в Кайлийн, Тексас, като пратил над 1000 долара.