"Вашингтон пост" е поредната медия, която си навлече гнева на кандидата за президент от Републиканската партия Доналд Тръмп. От началото на кампанията си той е в обтегнати отношения с пресата, телевизии и интернет издания като редовно не харесва начина, по който е представян.

Последно и авторитетният "Вашингтон пост" беше обвинен, че отразява кампанията му "некоректно".

Тръмп написа във фейсбук страницата си: "Заради изключително некоректното отразяване на кампанията, оттегляме кредита си на доверие от лъжливия и безчестен "Вашингтон пост".

Той разясни, че не е фен на президента Барак Обама, но не приемал заглавието: "Доналд Тръмп предполага, че президентът Обама е замесен в стрелбата в Орландо".

Заглавието на информацията по-късно в понеделник следобед беше променено на: "Изглежда Доналд Търмп свързва президента Обама със стрелбата в Орландо".

В интервю по Fox News Channel в понеделник сутрин Тръмп заяви, че когато става дума за борба с тероризма президентът "не разбира или разбира по-добре, отколкото всеки друг".

Говорителката на "Вашингтон пост" Кристин Корати Кели изпрати мейл, в който обясни, че заглавието е било сменено малко, след като историята е била публикувана, за да "отрази по-точно това, което е казал Тръмп".

"Направихме го сами, от щаба на Тръмп не са ни се обаждали за това", допълни тя.

В изявление по-късно редакторът на вестника Мартин Барън заяви, че решението на Тръмп "не е нищо друго, освен отричане на ролята на свободната и независима преса".

"Когато отразяването не съвпада с това, което иска кандидатът, тогава дадена новинарска организация е забранена. "Вашингтон Пост" ще продължи да отразява Доналд Търмп, както досега - честно, достойно, коректно, енергично и неустрашимо. Ние се гордеем с нашето отразяване и ще продължим да го правим", каза още той.

Журналистите от медийната гилдия реагираха в туитър на забраната, като някои предположиха, че е чест да бъде отлъчен от Тръмп.