Руски хакери, подкрепяни от своята държава, са успели да пробият компютърните системи на Националния демократически комитет (DNC) и да получат достъп до данни за кандидатите на Демократическата партия и проверките на щаба им срещу Доналд Тръмп. Това разкри сайтът "Политико". От медията твърдят, че са потвърдили информацията, след като в. "Вашингтон пост" съобщи по-рано, че Националният комитет е бил нащрек за подозрителна активност около сървърите им още от края на април. 

В рамките на 24 часа от първите постъпили сигнали, че нещо с техниката не е наред, фирмата  за киберсигурност "CrowdStrike" е била наета да инсталира софтуер за мониторинг, който да установи откъде идват атаките.

Хакерите са имали достъп до информацията от сървърите в продължение на година, пише "Вашингтон пост". Според изданието обаче атаките са били преустановени миналия уикенд и няма данни за теч на лична или финансова информация.

"Сигурността на нашата система е от решаващо значение за нашата работа за успеха на кампаниите и клиентите, с които работим", заявява Деби Васерман Шулц, председателка на DNC.

"Когато открихме проникването в сървърите, реагирахме веднага на това като на сериозен инцидент и се свързахме незабавно с CrowdStrike. Екипът ни се намеси възможно най-бързо, за да изгоним напрапниците и да възстановим сигурността на мрежата си", добавя тя. 

Говорителят на руското посолство в САЩ е заявил пред "Вашингтон пост", че не е имал представа за хакерските атаки, предава "Политико".

Шон Хенри, президент на CrowdStrike, казва пред MSNBC, че фирмата се е намесила веднага, защото е разбрала, че става дума за извънредна ситуация. От компанията веднага се мобилизирали да спрат потока от информация към хакерите и да помогне за изграждане на мрежа, която не допуска инструментите на руските хакери за теглене на информация. 

Хенри, който е бивш изпълнителен директор асистент във ФБР, обяснява, че DNC са се свързали с фирмата му чрез официалния им юридически съвет.

"Ние инсталирахме определена технология, която използваме, за да установим обхвата, дълбочината и мащаба на нарушението. В резултат, работейки в тясно сътрудничество с IT-екипа на DNC, успяхме да идентифицираме с голяма степен на достоверност група, която свързахме обратно с руското правителство, която таргетира точно тази мрежа на клиента ни", казва още Хенри, цитиран от "Политико".

"Ние знаем, на базата на моя опит във ФБР и на този в Crowd Strike, че чуждите разузнавателни служби постоянно проявяват интерес към политическите процеси. Интересуват се от стратегии, от външна политика и т.н.  И DNC и други неправителствени организации са били мишена през годините на тази много, много обиграна група с висока степен на подготовка и технически възможности, допълва Хенри.