Президентът на САЩ Барак Обама отправи днес остра словесна атака срещу Доналд Тръмп и идеята му да не бъдат допускани мюсюлмани в страната, предаде Си Ен Ен.

ТРЪМП: МЮСЮЛМАНИ ДА НЕ ВЛИЗАТ В САЩ, ДОРИ КАТО ТУРИСТИ

Този намек нарушава принципите на американската демокрация и поражда гняв, като прави от някои хора екстремисти, каза Обама.

Той окачестви като "джавкане" писането на някои политици в туитър. И нарече предложението на Тръмп вредно за националната сигурност.

При това Обама нито веднъж не произнесе името на Тръмп. Още в началото обаче стана ясно кого има предвид президентът. Защото на няколко пъти назова обекта на нападките си като "вероятният кандидат-президент на републиканците".

КОГАТО ОРЪЖИЕТО СЕ КУПУВА ТОЛКОВА ЛЕСНО

"Сега ние виждаме колко опасно може да бъде такова мислене. Започваме да виждаме докъде могат да доведат този вид риторика, празни приказки и нападки към тези, срещу които се борим", заяви президентът.

И призова републиканците да осъдят Тръмп.

"Ще започнем да третираме мюсюлманите по друг начин? Ще ги подложим на специално наблюдение? Ще започнем да ги дискриминираме заради вярата им? Чухме тези намеци по време на кампанията. Съгласни ли са с това републиканските представители? Защото това не е тази Америка, която искаме. Това не отразява нашите демократически идеали", каза Обама, като в последната реплика имаше предвид своята демократическа партия, а не демокрацията. Той предупреди, че така САЩ ще станат по-малко безопасни.

Обама бе твърде разгневен от критиките срещу външната му политика, най-вече за това, че не използва понятието "радикален ислямски тероризъм", отбелязва Си Ен Ен. И обвини републиканците, че предизвикват гняв у мюсюлманите, което може да доведе до нови атентати.

ЗАЩО ОБАМА НЕ СПОМЕНАВА „ИСЛЯМСКИ ТЕРОРИЗЪМ“

"Какво може да постигне използването на този език? Какво точно ще промени то?", попита Обама. Той говори, докато бе в Министерството на финансите.

"Ще накара ли "Даеш" ("Ислямска държава" - б.р.) по-малко да изтезава и убива американци? Ще ви донесе ли повече съюзници? Има ли военна стратегия, на която това да помогне? Отговорът на всичко това е не. Назоваването на заплаха с друго име няма да направи така, че тя да изчезне", продължи държавният глава.

Той говори и за оръжейния контрол. Този въпрос отново стана актуален след клането в Орландо в събота - най-масовото убийство в съвременната история на САЩ. То бе извършено от американецския гражданин от афганистански произход Омар Матийн, а Даеш пое отговорност.

Републиканците и Тръмп, който почти сигурно ще бъде техният кандидат-президент, използваха трагедията, за да обявят Обама за слаб в сферата на националната сигурност и неефективен в борбата срещу заплахите, идващи от "Даеш".

Президентът все повече и повече се разочарова, когато слуша "политически приказки", вместо разумни идеи за стратегия срещу тероризма. Това каза след речта на Обама говорителят на Белия дом Джош Ърнест.