В новото хилядолетие прогресът и промените стават много по-бързо, отколкото преди. Например, вижте колко различен беше животът през 1996 г. в сравнение с 2016 г. Мобилните телефони бяха рядкост, а навлизането на интернет сред домакинствата тепърва започваше. А какво ще стане след 20 години? Сайтът Toptenz.net е направил прогноза за 10 използвани във всекидневието неща, които няма да ги има през 2036 г.

Включващите се в контакта зарядни за телефон

Знаете, че за да сте винаги на линия, трябва всеки ден да отделяте по някой час за да заредите телефона си. Но технологичните компании вече разработват системи, които ще го правят и без да го вадите от джоба си. Това ще става с използване на радиовълни. Специални антени ще фокусират клетъчните или Wi-Fi сигнали, като вграден в телефона приемник ще преобразува радиовълните в електрическа енергия, която ще зарежда телефона.

Това не е фантастика. До края на 2016 г. компанията Energous планира да пусне на пазара безжично зарядно, което може да зареди телефон на разстояние до 3 метра. До 2036 г. ще има такива устройства и в градската среда, така че ще получавате заряд дори и без да знаете.

Портфейлите

Портфейлите стават излишни, защото рано или късно няма да има какво да поставите в тях. Все още ще се използват пари, но кредитните и дебитните карти ще са прикачени към приложения в мобилния телефон. Това вече е реалност със системи като Apple Pay и Samsung Pay.

Документите за самоличност също се дигитализират, а развитието на автономните автомобили ще направи излишни и шофьорските книжки.

Вече няма да се притеснявате, ако си изгубите портфейла - не само, че всичките ви документи и карти ще бъдат лесно възстановени, но поради криптираната информация няма как да бъде злоупотребено с тях, ако някой ви го открадне. Също така поради вградения GPS чип апаратът може да бъде намерен бързо.

Дребните монети

Поради инфлацията те загубиха стойност и много хора дори не си събират рестото в магазина. Освен това в някои държави и изработването им е по-скъпо, отколкото номинала - в САЩ разходите за отсичане на монетата от 1 цент са 1,7 цента.

В някои страни като Канада, Австралия и Нова Зеландия, това вече се случи - плащанията в брой се закръгляват до 5 цента. В електронните трансакции се плаща до цент.

Паролите

На теория паролите са добра идея за сигурността, но на практиха един човек средно има между 5 и 10 пароли, като ако иска сигурност, те трябва не само да са сложни, но и да бъдат често подменяни. При това, мозъкът ни не е устроен да запомня сложни последователности, като изискваните за пароли - дълга поредица от малки и главни букви и цифри.

В бъдеще достъпът до сметки и профили ще става с биометрични показатели - пръстови отпечатъци, гласово разпознаване, сканиране на ириса, разпознаване на лицето, дори и чрез сканиране на вените.

Физическите носители на информация

От години музиката и филмите не се пренасят с диккове и касети, а ги зареждаме на компютъра или възпроизвеждаме с интернет стрийминг. Вестниците на хартия също изчезват. Но книгите - най-старата печатна медиа, вероятно ще останат, защото електронните четци не могат да заместят комплексното усещане от държането на добре подвързано томче, разлистването на страниците и миризмата на "мастило".

Инжекциите

Никой не ги обича. Но два проекта на Мазачусетския технологичен университет са много близо до предлагането на решения. Единият предвижда вкарване на течност под високо налягане през дупчица в кожата, голяма колкото ухапване от комар. А другият представлява капсуловани инжекции, които се поглъщат като хапче, а след това вкарват лекарството директно в стомашната стена. Звучи страшно, но няма да боли.

Перални и сушилни машини

Две групи от изследователи - в Китай и в Австралия, са създали нанопокритие, което действа като белина, когато е изложено на слънчева светлина. Просто напръсквате с него дрехите и ги слагате на простора. Но да му мислят хората, които живеят в дъждовни страни като Англия.

Автомобилните огледала

Все овече автомобили използват предимствата на камерите. В САЩ от май 2018 г. дори ще е задължително новите коли да имат камера за виждане назад. Но освен огледалото за обратно виждане, и страничните огледала ще бъдат изместени от дигиталната техника, като това ще доведе не само до промени в дизайна на колите, но и до повече предимства за шофьорите. Проблемът с "мъртвата точка" ще изчезне, защото камерите дават по-широко зрително поле, отколкото сегашните огледала.

В по-далечното бъдеще сигурно ще изчезнат и самите огледала по домовете, като ще бъдат изместени от дисплеи с висока резолюция.

Ключовете от метал

От Древен Египет хората заключват своите вещи и домове, но идва сериозна промяна. Ще отключвате автомобила си със смартфон или пръстов отпечатък, дома - също. А на своите гости ще изпращате дигитални ключове, с които да отворят входната врата. Да му мислят портиерите.

Опашките в магазина

Онлайн пазаруването има много предимства пред стандартното и хората все по-рядко посещават магазините. Затова търговците трябва да бъдат много иновативни, за да запазят купувачите на място. А никой не обича опашките. Очаквайте да бъдете обслужени на място от продавач покрай щанда, или просто при преминаване покрай чекинг устройства на изхода на магазина, те да съберат автоматично информацията за всичко, което сте сложили в чантата и това да бъде начислено на вашата сметка.