Министрите на отбраната на страните от НАТО проведоха среща в Брюксел, на която обсъдиха ситуацията в Украйна. Договореното прекратяване на огъня в Украйна се нарушава от Русия "отново и отново", каза след заседанието генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, предаде Ройтерс.

Той критикува още внезапните проверки на бойната готовност, които прави напоследък Русия. Те, според Столтенберг, подкопават стабилността. 

"Примирието се нарушава отново и отново и това е много притеснително", каза Столтенберг на пресконференцията. "Русия подкрепя сепаратистите... с оборудване, с оръжия. Те също струпват войски по границата с Украйна". 

НАТО настоява Русия да се изтегли от Украйна - и силите си, и оборудването си, е казал още Столтенберг, цитиран от АФП:

"Русия трябва да спре да подкрепя паравоенните формирования и да изтегли силите си и военното оборудване от територията на Украйна".

Столтенберг заяви, че воденият от САЩ съюз ще продължи да подкрепя правителството в Киев и никога няма да признае "незаконното и нелегитимно анексиране на Крим" от страна на Русия:

"В отговор на действията на Русия, НАТО увеличава помощта си за Украйна. Нивото на нашата политическа и практическа ангажираност от 2004 година насам е безпрецедентно". 

Според генералния секретар на НАТО, Москва продължава да подкрепя бунтовниците по много начини - като ги снабдява с оборудване, като изпраща съветници, като увеличава войските по границата и като изгражда военни бази в Крим. 

Следващия месец Европейският съюз трябва да реши дали да продължи санкциите срещу Русия. Очакването е това да бъде решено отново единодушно от всички страни в ЕС.