ПАРИЖ

Бившият френски президент Никола Саркози призова днес Европейския съюз да суспендира Шенгенското споразумение, което премахва граничния контрол между 24 от страните в него, за да въведе по-ефективен контрол върху имиграцията.

Вече 20 години то осигурява свободното движение на гражданите на съюза и законно пребиваващите в него, но улеснява и придвижването на нелегалните имигранти.

"Трябва веднага да суспендираме Шенген и да го заменим с един Шенген-2, в който страните-членки ще могат да влязат, само след като преди това са приели една и съща имиграционна политика", написа Саркози в статтия публикувана едновременно във френското списание „Льо Поан“ и в немския седмичник "Ди Велт".

„Трябва да спрем да вярваме в мита за равенството на правата и на отговорностите между страните-членки,“ заяви още Саркози.

Откакто изгуби изборите през май 2012 година, той пазеше мълчание по политически въпроси. Изказването му идва в навечерието на европейските избори, където неговият  Съюз на народно движение може да се окаже на второ място след антиевропейския и ксенофобски Национален фронт (НФ) на Марин Льо Пен.

В прогнозите НФ, който обявява връщането на границите и спирането на имиграцията за приоритет, има 23 на сто от гласовете, а СНД – 22 на сто.