Националният отбор по художествена гимнастика и целият щаб направиха официално изявление по повод скочилата вчера от 6-ия етаж на жилищен блок Цветелина Стоянова.

Вижте какво имат да кажат всички в тима - от "Златните момичета", през треньорките им, психоложката, лекарят и шефът на федерацията Илиана Раева. Публикуваме позицията без съкращения.

"Златните момичета"

По повод ситуацията с Цвети искаме да кажем, че последните няколко седмици бяха тежки за нея. Беше изтощена, изморена и тренировките й бяха трудни за издържане. Преди Европейското първенство тя заяви, че иска да се откаже и да спре със състезателната си дейност. Направихме всичко възможно да я убедим и да я върнем, както ние, така и нашите треньори. За нас беше най-важно тя да е щастлива и да се чувства спокойна, борихме се за нея до край, но тя взе своето решение да напусне.

Искаме да ви помолим да спрете с лъжите, както заради нас, така и заради нея и нашите треньори. Тя има нужда в момента от нашата и вашата подкрепа, но не по този начин. Изпращаме й цялата си сила и ще играем и ще посветим играта си за нея на това европейско. Трябва да сме силни и да подкрепим както Цвети, така и Любомира и заедно ще продължим напред да се борим за нашата цел..ще се борим за Цвети и нейния живот. Няма да позволим нищо да ни повлече надолу.

Ина Ананиева, старши треньор
Даниела Велчева, помощник-треньор

Във връзка с тиражираните лъжи и инсинуации по повод случилото се с Цвети Стоянова, треньорският щаб искаме да заявим, че единствената причина тя да не е с нас тук на европейското първенство и да не е част от отбора е нейно лично решение и желание да се отдели от тренировъчния процес. През всичките тези години, при всякакви създавали се ситуации в тренировки и на състезания никога не сме имали намерения да я отстраним от отбора! В трудните и в най-щастливите моменти, тя винаги е била част от нас. Моля спрете да търсите вина там, където я няма! Ние сме един екип, един отбор и Цвети е част от нас!

Милен Димов, лекар на отбора
Татяна Янчева, психолог на отбора

През последния месец Цвети не се чувстваше добре. Имаше различни физически оплаквания и беше консултирана с различни специалисти. Естествено това се отрази на цялостното и състояния. Чувстваше се много изтощена и искаше да се откаже. Опитахме по всякакъв начин да я подкрепим, да я мотивираме да продължи и да завърши успешно кариерата си, да изпита удовлетворение от труда си. И момичетата, и целият треньорски щаб направихме всичко, което беше по силите си, за да продължи. Тя категорично отказа. Консултирахме я и с клиничен психолог. В крайна сметка се съобразихме с нейното желание. 

Крайно неетично е да се спекулира с трагедията на това дете и със състоянието на останалите момичета.

Цвети, ние сме с теб!

Илиана Раева, президент на БФХГ

Цвети Стоянова поиска среща с мен и ме осведоми, че не иска повече да тренира. Чувстваше се изразходена и й липсваше мотивация да участва на Европейското първенство и Олимпиадата. Направих опит да я убедя да остане, защото остават само три месеца. Не успях... Каза ми, че няма да се справи и иска да си почива. Казах й, че за мен здравето и желанието и са по-важни от олимпийските игри.

Всички направихме това, което смятахме, че е правилно! Другото е грозна, евтина и пошла лъжа!

Бог ни изпраща само изпитания, които можем да издържим! Цвете мое, бори се! Знаеш, че те закрилям с цялата си любов и вяра!