Днес при обсъждането на новия си правилник членове на Висшия съдебен съвет отново повдигнаха въпроса - защо да не може, ако си от едната колегия, да присъстваш като публика на заседания на другата.

Както и миналия четвъртък, повдигна го Васил Петров от прокурорската колегия с аргумента, че ВСС все още по конституция е колективен орган, а те са негови членове.

"ТЪСТЪТ" НА ПЕЕВСКИ ПОИСКА ДА ПРИСЪСТВА И НА СЪДИЙСКА КОЛЕГИЯ

Застъпих становището, че ако е позволено, аз исках да вляза на заседанието на съдийската колегия във вторник, защото разбрах, че ще има избор за председател на Софийския апелативен съд - каза магистратът от Благоевград. - Не го направих, защото не знам дали е позволено (всъщност изборът не се състоя заради заболяване на единствената кандидатка - съдия Даниела Дончева, б.а.).

Юлиана Колева го подкрепи, че липсата на изричен текст в променения Закон за съдебната власт (ЗСВ) не би трябвало да бъде пречка, но е редно "гостуването" да става след съгласуване. Т.е. - членове от другата колегия да присъстват, но след като поискат и получат съгласие.

Тук Ясен Тодоров се включи, че не е редно да се присъства на заседания на другата колегия, защото на практика това обезсмисляло всички промени "Аз не съм бил радетел на тези промени, но те са факт", застрахова се Тодоров пред двамата си колеги, с които иначе често гласуват еднакво.

Представете си, че членовете на съдийската колегия започнат да влизат на заседания на прокурорската - ще имаме дебати, ще преповтаряме 3 пъти в седмицата едно и също. На практика ще имаме 3 пленума, предупреди той.

Намеси се Юлия Ковачева, че е трябвало подобни мераци да се обсъждат преди промените в ЗСВ, защото там пише кои са в съдийската колегия и кои присъстват на заседанията й.

А не да си казваме колко хубаво си работим заедно и какво пречи да си продължим да си работим заедно - описа тя схващанията в Съвета. - Аз не считам, че с правилника трябва да дописваме закона. Законът е казал какво и защо се случва.

Васил Петров обаче се намеси, че като няма да може да присъства на заседанията на другата колегия, поне да се махне и правото му да присъства като слушател на заседанията на комисии, в които не членува.

В крайна сметка Съветът остави без промяна съществуващата и сега възможност членове да посещават като публика заседанията на комисии, в които не членуват. Това обаче е само що се касае до комисиите на Пленума. Относно комисиите, които ще се създадат към двете отделни колегии - те ще решават със собствените си правилници.

Но пък не вписа в правилника изричен текст, който би позволил на Васил Петров или друг да посещава заседания на чуждата колегия.

Затова пък с 11 гласа "за" в новия правилник на ВСС отпадна съществуващото досега ограничение членовете да участват в "до 4 комисии". Любопитно е, че въпреки приетата промяна да не взимат допълнително пари за тези участия, две от остриетата на здравото мнозинство в съвета - представляващият Димитър Узунов и Галя Георгиева, участват в поне по 4 комисии всеки.

Докато Соня Найденова например едва бе включена в тази за съдебната карта.