Националният ансамбъл по художествена гимнастика ще изиграе днес първите си две съчетания - най-сложните, на европейското в Тел Авив. В деня, който тимът пристигна, беше посрещнат в Израел от лошата новина, че титулярката Цветелина Стоянова е скочила от 6-ия етаж на жилищен блок. Цвети е отказала да замине, тя е обявила, че се отказва от спорта, поради което е заменена с резервна състезателка.

РУСКИНИТЕ ПРЕГЪРНАХА ЗЛАТНИТЕ МОМИЧЕТА ЗАРАДИ ЦВЕТИ

Екип на Нова телевизия направи интервю в Тел Авив с шефката на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева. Хората в България са разделени за това имат ли вина Раева и щаба на отбора за състоянието на Цвети, довело я до опит за самоубийство.

"Най-важното е тя да се оправи и точно толкова важно е момичетата да играят добре, каза Раева пред Миролюба Бенатова. Не знам как успях да ги задържа да играят. Много им говорих. Казах им: Не е голяма човещина да не участвате, вие заради нея трябва да останете. Те искаха да си тръгнат. Не се прави така. За мен беше на живот и смърт да ги убедя, защото те дойдоха в моята стая да ми кажат, че си тръгват."

"Защо на живот и смърт?", попита Бетанова.

"Защото беше много важно да преодолеят този ужас, да успеят да го преодолеят. Дори да го направят за нея. Това е сила. Да й придадат от своята сила", отвърна съпругата на Наско Сираков.

"Ами ако след това се чувстват виновни за цял живот, че са играли?", последва ново питане от журналистката.

“Да се чувстват виновни, че са играли? Вие ще ги видите... Ние с вас сме от различни планети, това държа да не го изтриете. Това може да го каже само един човек, който никога не е бил спортист и никога не се е изправял пред такава житейска ситуация. Кои са тези които ми искат оставката? Никаква оставка нямам намерение да давам. По тъп въпрос никой не ми е задавал и повече няма да ви дам и едно интервю", гневно завърши Илиана Раева.

Тя и треньорката на ансамбъла Ина Ананиева отново разказаха събитията от последните дни. Стоянова категорично отказала да продължи след състезанието от Световната купа в Испания. Раева опитала да я убеди да не спира точно преди олимпиадата. Също Ананиева и съотборничките й, на които Цвети съобщила в общ чат. Капитанката Михаела Маевска поела инициатива момичетата да придумат най-малката сред тях да промени решението си. Те и отишли на гости и стояли до 1 часа след полунощ. Това е станало миналият петък.

В събота срещу неделя била направена замяна на Цветелина Стоянова с Любомира Казанова, която днес ще дебютира в ансамбъла.

"Това е едно от най-обгрижваните деца в националния отбор по художествена гимнастика, защото тя много рано загуби майка си. Говорих с нея два пъти във Варна и категорично тя не е плакала. Цвети казваше, че се страхува, че вечерно време трудно заспива и че я боли корема. Че я стяга гърлото. Успокоих я, че всички ни боли корема. Направихме й всички възможни изследвания. Ина Ананиева ме успокои, че всичко е наред с нея. Единствено се разплака, когато дойде да ми каже във федерацията, че не иска повече да тренира. В събота ми се обади, за да ме помоли да й простя. Казах й, че няма какво да й прощавам. Простете ми, е казала и на момичетата”, разказа Илиана Раева.

Треньорката Ина Ананиева взела Стоянова в дома си, след като Раева заминала за чужбина.

"Видим срив имаше след Испания. Тя каза, че иска да се откаже, не иска да тренира, че не я разбираме. Цвети извървя един дълъг път. Тя няма грешка от две години на състезание. Може ли да си помисля, че тя има психологически проблеми и когато отиде на състезание ще играе без грешка. В последните казваше, че не може да тренира, не може да издържи, че ще ни провали на олимпиадата. Никога не съм си помисляла, че това дете няма да е в отбора", рече Ина Ананиева.