Евроскептикът Найджъл Фараж, борещ се срещу имиграцията на българи и румънци, е едва четвърти в провелите се вчера избори за местно самоуправление и Европарламент.

Неговата Партия на независимостта на Великобритания (ЮКИП) е четвърта на кметския вот, но печели най-много на брой нови места. Този възход даде повод на в. "Файненшъл таймс" да го определи за победител в изборите. Това разбира се е изключително относително, защото когато си чак четвърти трудно е да се наречеш печеливш. Да не говорим, че Фараж тръгва от ниска база и всяко ново спечелено място в проценти изглежда много голямо.

Първи са опозиционните лейбъристи, следвани от управляващите консерватори и коалиционните им партньори от Либералдемократическата партия. 

ЮКИП спечели 86 места в общините, а лейбъристите - 101.

Торите пък загубиха 100 места. Те отстъпиха на лейбъристите дори и кметството  на лондонския район Хамърсмитенд Фулъм, известен като любимия общински съвет на премиера Дейвид Камерън. От същия район е и футболният отбор "Фулъм", където съвсем доскоро игра българинът Димитър Бербатов.

Според прогнозите ЮКИП ще вземе най-много гласове във Великобритания на евроизборите. Резултатите обаче ще станат ясни чак в неделя вечер. Но, като се има предвид класирането на местния вот, може прогнозите да не се сбъднат.

Депутатът евроскептик Дъглас Карсуел от Консервативната партия побърза да заяви, че тя е трета на вота за Европарламент.

Успехите могат да засилят Фараж и към властта във Великобритания догодина. Вчерашните избори са последна проверка преди парламентарния вот, насрочен за май 2015 г.