Руските лекоатлети най-вероятно няма да участват на олимпийските игри в Рио де Жанейро през август. Днес угасна една от последните надежди, след като Международната федерация по лека атлетика потвърди изолацията на Сборная от състезания в чужбина.

Така за първи път от игрите в Лос Анджелис през 1984 г. Сборная няма да е най-големия спортен форум в Царицата на спортовете. Все пак остава една последна надежда - Арбитражият спортен съд (КАС) в Лозана. Стига Русия да обжалва, което най-вероятно ще се случи. Малко по-късно стана ясно, че на определени руски спортисти може да бъде позволено да участват - стига да докажат, че са чисти от допинг.

Ръководното тяло на ИААФ заседава във Виена и прецени, че Русия не е направила достатъчно, за да изпълни поставените изисквания. Руската лека атлетика бе наказана миналия ноември заради поредица от допинг скандали и груби нарушения на антидопинговита правила, при това с "чадър" от най-високо ниво в страната.

Санкцията е прецедент за федерация по лека атлетика в историята на спорта.

"Въпреки че има значителен напредък, руската федерация не е покрила всички критерии и единодушното решение на съвета на ИААФ е, че наказанието остава. Руските атлети не могат да участват в официални състезания от календара на ИААФ", каза президентът на организацията Себастиан Коу.

Самият Коу е подложен на жестока критика в родината си и в САЩ. Едно от обвиненията е, че Коу е знаел за нарушенията на руските лекоатлети, но не е предприел действия. А до разкритията се стигна след доклад на Световната антидопингова агенция.