Националният авиопревозвач "България Ер" дължи на "Летище София" ЕАД 45 212 000 лв. за летищни такси и още 2 406 000 лв. за други просрочени плащания. Задълженията са към 31 май 2016 г. Това става ясно от писмен отговор от министъра на транспорта Ивайло Московски до депутата от Реформаторския блок и щеф на ресорната комисия в Народното събрание Настимир Ананиев.

Темата за задълженията на превозвача към столичното летище е актуална по две причини - първо обявената прозе

Не отговориха и постигнато ли е официално ново споразумение за разсрочване на дълговете. Предишно такова е от 2008 г., като според бивши кадри на летището превозвачът още в първите месеци го е нарушил. В него две от важните задължителни условия са били да не се пропускат вноски и да не се трупат нови задължения - неща, които явно са се случили, след като през миналата година стана ясно, че натрупаните задължения са около 50 млн. лв.


Това, което се знае, е, че публичните вземания за летищни такси за периода от 2008 г. до миналата пролет са в размер на 37.2 млн., а лихвите по тях - 3.9 млн. лв. Отделно има и три издадени акта за публично държавно вземане - механизъм, който се използва, ако държавата не иска да се раздели с парите по давност. Единият от тях е към "България ер" от края на 2013 г. на обща стойност 19.3 млн. лв., като на 20 май 2015 г. от сумата на акта са платени 5 млн. лв. Другите два са към другото дружество от авиогрупата - "Хемус ер", но те са за малки суми (общо малко над 1 млн. лв.). Страните спорят и в съда по вече издадените актовете за публично държавно вземане. В края на февруари 2016 г. Софийският административен съд най-накрая излиза с решението, че по делото на "България ер" за въпросните 19.3 млн. лв. авиокомпанията трябва да плати 14.9 млн. лв., от които 8.8 млн. лв. главница и 6.1 млн. лв. лихви. Летището пък е осъдено да плати на авиокомпанията направените разноски по делото в размер на 35 хил. лв. Това решение обаче подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.