Докато Сърбия се бори с наводненията, президентът Томислав Николич варял ракия, пише местното електронно издание "Блиц", като се позовава на анонимен източник от екипа на държавния глава.

Според сайта по време на най-голямата водна криза на 16 май Николич заминал за вилата си в Байчетина. В събота той варил там ракия, а в неделя посрещал важни гости, с които празнувал, пише агенция "Фокус".

От президентството в Белград отказали да коментират информацията на "Блиц" и я определили като "част от кампанията насочена срещу президента на страната". Според президентството Николич бил в непрекъсната връзка с колегите си от Словения, Република Сръбска, Беларус и Азербайджан. В неделя той посрещнал съветник на арабски шейх, който обещал помощ от 10 милиона долара.

"Блиц" припомня, че не само журналисти издирвали Николич по време на пика на наводненията. Президентът бил потърсен и от редица граждани, като доказателство за това е публикувана снимка, на която група доброволци-спасители са изписали с торби пясък от дигите "Къде е Тома?".

Изданието допълва, че неадекватната реакция на Николич е била последвана и от президента на Република Сръбска Милорад Додик. Докато Босна и Херцеговина, част от която е Република Сръбска, се давела във вода, свлачища и мини, Додик заминал за Москва.

Подобно на Николич се "издънил" и хърватският президент Иво Йосипович, пише още "Блиц". Той  се завърнал от САЩ точно по време на наводненията и изчезнал за два дни, след което се появил чак в неделя в наводнения район на Посавина. Там Йосипович се срещнал за кратко с хората, загубили домовете си, а след това заминал с яхтата на Йосип Броз Тито за островите в Адриатика.

50 души загинаха при най-тежките наводнения от 120 години насам на Балканите. Под вода са обширни райони от Сърбия, Хърватия и Босна. Свлачищата пък изровиха необезвредени мини, останали от войната в Босна в периода 1992-1995 г. Наводненията заплашваха и България, тъй като вдигнаха опасно високо нивото на Дунав. В последните дни обаче валежите намаляха. Но в засегнатите райони положението ще бъде тежко поне още месец.

"Победителката в конкурса на Евровизия Кончита Вурст е виновна за наводненията на Балканите. Природните бедствия са пратени от Бог като наказание за Европа." Това твърди главата на Сръбската православна църква патриарх Ириней, цитиран от сп. "Икономист". Според него Бог иска по библейски начин да изчисти Сърбия от греховете.