Много е важно след всеки излет навън да преглеждаме кожата си за кърлежи. Един кърлеж трябва да се намира 12 часа в кожата ни, за да пренесе някакво заболяване. В първите часове риск няма. Това заяви по Нова телевизия професор Тодор Кантарджиев от института по заразни и паразитни болести.

Професор Кантарджиев посочи три изключително важни неща, които трябва да знаем и спазваме за този сезон:

"Първо, да се пазим от кърлежи и там, където не е косено и има риск от кърлежи, не трябва да се разхождат деца, кучета. Докато българинът, като види, че някъде не е косено и има високи треви, си пуска точно там децата. Второто важно нещо е след всеки излет кожата да се преглежда детайлно, тъй като в първите часове, когато кърлежът е впит в кожата на човек, риск за заболяване няма. Третото много важно е хората да не чакат и да търсят специална медицинска помощ", заяви специалистът.

Професор Кантарджиев даде и съвети за това какви са най-безопасните начини за вадене на кърлежи.

"Кърлеж се вади, като се хваща с пинсета най-близо до кожата - там, където е хоботчето му. За тази цел има по аптеките приспособления за вадене на кърлежи. Хваща се хоботчето близо до кожата и да се дърпа нагоре. Кърлежът не трябва да се върти, да не се маже с олио и да се задушава, защото това води до риск от заразяване, тъй като кърлежът преживява стрес и връща кръв. Тогава е най-големият риск от заразяване. Ако се скъса хоботчето, то се изважда с чиста игла", обясни специалистът.

Проф. Кантарджиев обясни и че трябва много да се внимава човекът, който вади кърлежа да не изцапа ръцете си.

"Най-хубаво е да се вади с медицински ръкавици и след изваждането на кърлежа да се дезинфекцират ръцете. Мястото, където е бил кърлежът също се дезинфекцира и се наблюдава следващите дни - има ли поява на черно петно, растеж на петно, тогава има риск и трябва да се консултираме със специалист", допълни той.

Според данните на Националния център по заразни и паразитни болести случаите на Лаймската болест  са се увеличили с 20%, а заразяванията с Марсилската треска - с 30%. Именно това са най-честите инфекции, предавани от кърлежи.

Близо 60 души са ухапани от кърлеж само за седмица във Варна.