АЛЕКСАНДЪР НИКОЛОВ*

Грандиозен и мащабен национален събор, който да постави учителите в центъра на реформата, заявяваше Меглена Кунева. Гайди и обещания за повече пари получиха 12-те хиляди учители от цялата страна, които жертваха неделния си ден в името на претенциозната прищявка на ресорния си министър. За това, което им каза, можеше да си плати 10-минутни репортажи по всички национални телевизии, че дори и по местните кабеларки и музикалните канали и щеше да спести хем време на хората, хем пари на бюджета.

Ако някой е очаквал учителите да получат думата и да кажат какви са очакванията им за прословутата реформа, която все започва на есен, явно си мисли, че живее на друго място. Това в програмата никога не го е имало. Тя е кратка и ясна: настаняване, откриване, приветствия, разяснения по реформата, закриване. Който си е организирал събора, ще се изказва, макар и да няма какво да каже освен заучени фрази. Останалите ще слушат и ще ръкопляскат. Нещо като Асамблея на мира, но в "Арена Армеец". А реформата е 10% увеличение на учителските заплати. И "История славянобългарска" да не се пипа. Друго, живи и здрави, когато се "формират нагласи за бързо и решително осъществяване на промените, но същевременно плавно и без сътресения". А основната цел на министерството е това да не се случи скоро.

Че е опит за PR, опит за PR e. Че е ужасно несполучлив, несполучлив е. Само дето Меглена Кунева и екипът ѝ не могат да го разберат. Те не просто толкова си могат, не желаят да мръднат и крачка напред. Меглена Кунева пълни "Арена Армеец", защото Бойко Борисов я пълни. А Бойко Борисов го прави, защото е гледал от Цеца Величкович. Да, ама Цеца поне може да пее. Само с пълнене не става.
Но да се върнем на образованието. То, милото, след като преживя седянките на Даниел Вълчев, последвани от нелепите опити на Сергей Игнатов, Анелия Клисарова и Тодор Танев, за десерт не просто получи Кунева, ами изведнъж се оказва приоритет за Влади Горанов. Още от бюджета за догодина, както радостно обяви Кунева. Като знаем какво се случва с всеки сектор, който стане приоритет на финансовия ни министър, поводите за радост не са много.

"Водещите политики на нашето министерство ще са: МОН да поддържа средната учителска заплата над средната за страната, колкото се може повече", обяви вицепремиерът Кунева.

За толкова дори е спорна необходимостта от отделно министерство. Една счетоводителка повече към това на финансите ще свърши същата работа. Матурите без проблем може да ги провежда МВР, а за стратегиите, преписани от Беларус, туристическото министерство може да "заема" на едро. Остават само еврофондовете, а точно тук, точно сега, се чакат едни пари. Много пари. За това е необходимо още известно време МОН да заблуждава обществото, че нещо мащабно се върши. Докато едни определени фирми печелят едни обществени поръчки. А след екшъна около матурите и стенд-ъп комедията в "Арена Армеец", в МОН усилено търсят какво е следващото шоу, което ще покажат.

Защото природата не търпи празно и докато телевизионните предавания се занимават с политика, политиците трябва да запълват нишата на шоу програмите за малкия екран.

Затова там ще продължим да гледаме как Бойко вдига 120 от лежанка, а Меги 10% от седянка. В следващия епизод очаквайте Москов да събере лекарите на "Фестивал на белите престилки", че и там реформата взе да остава само на думи. Освен ако забавянето на концесията на Летище София не прецака нещата в БДЖ. Че тогава отидоха на кино и центърът на реформата, и приоритетите в бюджета. 

*Александър Николов е завършил политически комуникации, живее и работи в Париж. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.