"Кливланд Кавалиърс" е шампион на Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада за първи път в своята история. Тимът спечели мач №7 срещу първенеца за миналата година "Голдън Стейт Уориърс" в неговата зала "Оракъл сентър" в Сан Франциско - 93:89.

"Кавалерите" влизат в историята като първият отбор, направил обрат във финалната серия от 1:3 победи. Те бяха отписани, но записаха три поредни успеха и си върнаха на "воините" за поражението на финалите през 2015-а. Триумфът е още по-ценен и предвид факта, че "Голдън Стейт" постави рекорд през редовния сезон със 73 победи.

За полезен играч (MVP) във финалната серия бе избран Леброн Джеймс, който записа "трипъл-дабъл" в решителния мач №7 - 27 точки, 11 борби и 11 асистенции. Останалото бе страхотна защита от страна на "кавалерите", в капана на която падна мегазвездата на фаворитите Стефон Къри, завършил с една 17 т. Джеймс отново показа защо е наричан Краля. Прозвище, което самият той много обича. Много силен мач направи и Кайри Ървинг, който вкара решителна тройка 53 секунди преди края.

А Леброн игра на 6-и пореден финал. Той има две поредни титли с "Маями Хийт". Голямата му мечта бе да направи шампион отбора от родния си щат, с който дебютира в НБА, преди да премине в Маями през 2010 г. Тогава феновете на отбора приеха новината много тежко, горяха фланелки с името и номера на Джеймс, негови чучела... Преди две години обаче Краля се завърна в Охайо и още на първия сезон изведе "кавалерите" на финал.

Кливланд не бе имал шампион в някой от големите щатски спортове цели 64 години. Празниците в града вървят и в момента, като ще продължат вероятно до края на седмицата.