БЕРЛИН - Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер се превърна в мишена на остри критики, след като през уикенда се обяви срещу маневрите на НАТО.

Пред в. “Билд ам Зонтаг” той ги нарече “размахване на шпаги”, “военна реторика” и “опасен символичен танков парад в близост до границата с Русия”.

В свой коментар в. “Франкфуртер алгемайне” попита рожден ден ли е имал Владимир Путин, че Щайнмайер му поднася такъв подарък?

Видни политици също питат защо Щайнмайер напада отбранителния съюз и то при положение, че и германски военни участват в маневрите?

Председателят на парламентарната Комисия по външни работи Норберт Рьотген и депутат от партията на Меркел ХДС окачестви изявленията на външния министър като “ужасно обвинение”.

“Щайнмайер предупреждава за опасно дрънкане на оръжия и военна реторика. Кого визира външният министър с подобни обвинения? Той зове към готовност за диалог (с Русия – б. р.). Че кой го оспорва? Явно Щайнмайер иска да си вдига партийния имидж. Това обаче изобщо не му е необходимо”, смята Рьотген.

Съпартиецът на Рьотген и специалист по трансатлантическите отношения Юрген Хард не изключи думите на Щайнмайер да доведат до недоразумение сред членките на пакта, което пък би зарадвало Русия.

“Германия и нейният външен министър не бива да оставят и сянка от съмнение кой носи отговорност за сегашното напрежение. Това със сигурност не е размахване на шпаги от страна на НАТО, а от самата Русия”, заяви Хард.

В защита на Щайнмайер се обяви Юрген Тритин, външнополитически говорител на парламентарната фракция “Съюз90/Зелени:

“Външният министър подбра точните думи. Свидетели сме на това, че Полша залага на въоръжаването си. Правилно е подобен подход да се нарече “размахване на саби”.

Дебатът по военните маневри на НАТО се развихри в особен момент. Утре се очаква ЕС да удължи санкциите срещу Русия, чийто срок изтича в края на юли. Те й бяха наложени през 2014 г. заради анексирането на Крим, конфликта в Източна Украйна и подкрепата на Москва за сепаратистите в Донбас.