Компанията Boeing Co. е към приключване на сделка за $4 млрд. с най-голямата руска компания аз въздушно карго, която ще помогне да се удължи живота на емблематичния авиогигант "Боинг 747", съобщава Блумбърг.

Американският авиационен производител е в напреднала фаза на преговорите с AirBridgeCargo Airlines и нейната московска компания-майка московска Volga-Dnepr Group, да изпълни обещанието си за поръчка на над 10 машини 747-8. Споразумението може да бъде обявено на авиоизложението във Фарнбъро, което ще се проведе следващия месец, казва източник на Блумбърг, пожелал анонимност.

СЪДБАТА НА БОИНГ 747 Е В РУСКИ РЪЦЕ

Сделката ще осигури важни средства за продължаването на живота на "Кралицата на небето", както е наричан "Боинг 747", за който поръчките спаднаха значително поради сериозния спад на пазара на самолетите с 4 двигатели.

Авиолайнерът има сериозно предимство като превозвач на товари, защото в този вариант неговият издут нос е на панти и може да побере пратки с необичайно големи размери.

В листата на Boeing той е вторият най-скъп самолет, като каталожната му цена започва от $379,1 милиона (най-скъп е 777-9Х - $400 млн, б.р.).

Представител на Volga-Dnepr не коментира разговорите, но казва, че компанията планира да поръча всичките 20 "Джъмбо", за които съобщи в края на м.г.

Продажбите на гигантите с 4 двигатели Боинг 747 и Еърбъс A380 паднаха значително, след като авиокомпаниите се насочиха към самолети с по два двигатели като Боинг 777 за дългите си полети поради по-малките им разходи за гориво и обслужване.

Според справка на сайта на Boeing в момента компанията има 22 все още неплатени поръчки за "Джъмбо", като в началото на годината е намалила наполовина прогнозата си за годишно производство на гиганта до 6 бройки.