АНТОНИЯ РАНГЕЛОВА

Днес зала ''Конгресна'' в Двореца на културата и спорта във Варна буквално ще се пръска по шевовете от екзалтирани фенове с развети трибагреници. Националният ни отбор по волейбол се впуска в ожесточената битка на тазгодишното издание на Световната лига. Започваме срещу САЩ от 20.30 часа. Вторият мач е утре, отново на Варна, която много обича волейбола. И волейболът я обича.

Започва горещото волейболно лято на България!

Докато текат футболните двубои от "Мондиал 2014" по жарките терени на Бразилия, националите ни по волейбол ще пропътуват десетки хиляди километри и ще се изправят срещу едни от най-силните отбори на планетата. 

За Световната лига „лъвовете” попаднаха в тежка група с Русия, САЩ и Сърбия. Истинска „група на смъртта”. Редовните места за двубоите с янките отдавна са разпродадени и на организаторите им се наложи да обявят, че ще се използват и допълнителни трибуни. Екстра билетите вече в продажба, а интересът към тях е огромен. Истерията не е изненада за никого. От години волейболистите ни са гордостта на България и всяка тяхна поява пред родна публика буди невероятни емоции. 

С всичко, което направиха на последните големи форуми (4-то място на игрите в "Лондон 2012", 4-то място на европейското първенство в Полша и Дания, 4-то място на "Световна лига 2013"), „трикольорите” напълно си заслужиха огромното уважение и любов на феновете. Въпреки че медалът все им се изплъзва, те са нашите шампиони и най-голямата слабост на спортната публика.

Волейболистите ни се хвърлят в Световната лига за 17-и път. От предходните участия равносметката е следната -  пет пъти са били четвърти (включително последните две години), също толкова пъти са завоювали петото място, в три случая са завършвали седми, а по веднъж - 6-и, 8-и и 9-и. България все още няма спечелен медал от този форум. Казват, че най-доброто тепърва предстои. Вярваме в това. Тазгодишното издание на най-комерсиалния турнир обаче е по нови правила, които го правят убийствено труден за отборите и съответно невероятно атрактивен за зрителите.

В надпреварата участие ще вземат 28 отбора, разделени на три дивизии. Първата, в която сме и ние, включва осемте топ отбора в света според ранглистата на Международната волейболна федерация (ФИВБ). 

Дивизията се разделя на две групи по 4 тима, от които първите два в класирането продължават на финалите. Напред отива и победителят от финалната четворка на Дивизия 2, както и домакинът Италия. Така се оформя финална шестица, тази година във Флоренция. Битката за финалите никога не е била толкова оспорвана, но ако искаме да сме част от волейболния елит, трябва да побеждаваме най-добрите.

През последната седмица от щаба на националния селекционер Камило Плачи пристигаха неприятни вести, свързани с контузени състезатели. От различни травми страдаха капитанът на отбора Тодор Алексиев, както и основното ни оръдие Цветан Соколов. Болежки мъчеха още Николай Пенчев, Виктор Йосифов и резервното либеро Мартин Божилов. Травмите принудиха волейболистите ни да тренират на облекчен режим през последните дни, но радостното е, че основните състезатели ще вземат участие в предстоящите двубои със САЩ. 

Играчи и публика ще бъдат на линия във Варна, за да преживеят заедно незабравими мигове. Шоуто е гарантирано. Особено ако бием!