Ша омра от смях, както се пише в социалните мрежи. Цялото правителство в един глас обяснява колко сме спечелили от арбитража за АЕЦ "Белене", как токът няма да поскъпне и как ще продадем реактора (според премиера Борисов), двата реактора (според енергийния министър Теменужка Петкова) или ядреното оборудване (според енергийния корифей Румен Овчаров). И как това нямало да доведе до поскъпване на тока.

Но нека да направим една сметка набързо. Вижте какво става сега, като имате предвид, че продажбата трябва да се извърши с едновременното действие на НЕК и руския производител "Атоменергоекспорт". Имаме и едни 551 млн. евро, които НЕК трябва да плати на "Атоменергоекспорт". Или 620 млн. евро, колкото твърди руската компания.

Вариант 1:

НЕК да извади накуп тези пари. Но откъде? Ще трябва да емитира дълг. А това са разходи - за самата емисия, както и за неговото обслужване. Тези разходи се измерват с милиони.

Вариант 2:

НЕК да се споразумее с "Атоменергоекспорт" да плати след продажбата, като даде част от парите в аванс или направи някаква подобна разсрочена схема.

Вариант 3:

НЕК да продаде каквото и там да е оборудване на "Атоменергоекспорт" като плати остатъка от задълженията пак чрез заем.
Разбира се, националната компания, която неотдавна набра 650 млн. евро, за да се разплати с американските централи, вероятно няма да може бързо и евтино да получи още почти толкова пари.

Но и при трите варианта ще трябва да плаща по 167 000 евро за ден забавяне до пълното изплащане на сумата. Това са повече от 5 млн. евро на месец. Всеки ще сметне колко е за година.

Вариант 4

Напълно е възможно вместо държавната фирма да се мъчи, правителството да ѝ предостави заем. Може и да я остави да фалира, кой знае.

Дотук с парите, нека видим същността на самата сделка. И тук става деликатно. В случая с реакторите, реактора или оборудването, каквото и да е там, ситуацията е същата като да сте си поръчали автомобил с всички екстри и да се опитате да го продадете обратно на търговеца. Дали той ще ви даде същата цена, която сте платили? Абсолютно в никакъв случай - нали затова е търговец.

Ще загубите. А реакторите не са като златото или друга борсова стока, чиято цена може внезапно да поскъпне заради увеличено търсене.

Или, ако толкова ще спечелим, защо да не си поръчаме още няколко реактора в аванс?

По всяка вероятност сделката ще зависи от добрата воля на "Атоменергоекспорт". Не е известно в договора за доставка да има клауза за задължение за продажба на поръчаното оборудване.

Апропо, всички тези договори са доста сложни и вероятно ще вървят през международни адвокатски кантори, които също ще получат подобаващи хонорари.

Но руската компания може и да не си мръдне пръста, както се казва, "да отиде на море" или просто да не си вдига на телефона. Може ли да стане това? Абсолютно, само си спомнете случая със спрените доставки на "Овергаз" от нейния дори акционер "Газпром" и последвалата липса на комуникация от страна на руската компания.

В зависимост от конюнктурата или нареждане от Кремъл "Атоменергоекспорт" дори може да направи така, че такава продажба никога да не се случи. Или да поиска много по-голям отбив от цената, за да стане по-бързо сделката. И хлябът и ножът са в нейни ръце, може да извива ръцете на купувача-продавач колкото си иска. 

"Няма да загубим нищо, защото НЕК получава реален актив", каза тази сутрин министър Петкова. Да, "реакторът" е актив, но нали отсреща му ще стои пасив - похарчените за него пари, взети назаем. Но от продажбата или там каквото и да е, ще влязат много по-малко пари.

Колко по-малки? Доста по-малко. Според Румен Овчаров - едва ли ще може да се вземе повече от една трета от цената. Бих повярвал повече на него, отколкото на хора, които правят такива сметки, от които и на бакалин биха се изчервили ушите.

Познайте кой ще плати разликата? Ами ние. Дали със сметките за тока или с платените от нас данъци, за богатството и благоденствието на нацията технически разлика няма.

В случая е абсолютно ирелевантен разговорът кой, кога и как поръчал реактора и кой, кога и как е спрял строежа на АЕЦ "Белене". Той няма да върне парите. Но не трябва да допускаме да ни "успиват", че няма загуба, ако купиш нещо за 10 лв. и после го продадеш за 5 лева.

КАКВО СЛЕДВА ОТ РЕШЕНИЕТО ЗА АЕЦ "БЕЛЕНЕ"