"Голяма част от лекарите в България взимат едно прилично възнаграждение – това го твърдя."

Това каза в студиото на БНТ здравният министър Петър Москов в отговор на изказванията на лекари от провинцията, че съвсем скоро няма да има кой да ни лекува. 

"Голямата част от възнаграждението на лекаря е свързана с работа в определено ниво болници, определено количество дежурства, търсене на определени пациенти и т.н. И това е нормалното. Само България е държавата, в която лекарят работи на ишлеме. Системата се изражда от медицинска в търговска", каза министърът.

По повод арестите във Фонда за лечение на деца и изразените от мнозина съмнения, че става въпрос за саморазправа, той призова с остър тон "за въздържани квалификации" и обяви, че "когато фактите излязат, мнозина ще се чудят защо са говорили за това".

Той нарече неверни и твърденията, че са намалени средствата за ин витро програми, а напротив - увеличени са с 2 млн. лв.:

"Може да ви се стори, че влизам в поредната война... Но с голяма част от тези добре звучащи искания на свободни граждани - свободни тук, в сутрешните блокове: защо определен медикамент се заплаща по-скъпо от касата, защо определно изделие не се заплаща... Огромната част от организациите, които наричат себе си пациентски  - е, има и почтени от тях, - са всевъзможни лобистки организации за защита на незнам си кво си . Това са организации с договор с компании и с болници."

Москов даде пример със световните и европейските асоциации за лечение на хепатит и как те са реагирали, тъй като сега започва да се финансира много скъпо лечение на хепатит С.

"Те казаха: това е огромна цена! Изискваме от фирмите вносители да намалят цените. Това е отговорната позиция на пациентски организации. А не да носят ковчези в касата и да извиват ръцете да дава още пари", посочи Москов.

"В много направления България разполага с някои от най-модерните достижения. В лъчетерапията и радиохирургията България има апартури, които ги има в много малко европейски държави", каза той.

На въпрос дали не е самотен рицар на промяната, той отговори, че е оптимист:

"Смисълът на една система е - те така са направени, за да се запазват без промяна и да се самоподдържат. Но камъкът ще бъде избутан, защото аз не съм сам. Това, че е мафиотизирана от лошата част на фармацевтичния бизнес и от коруптивни пари, които отиват в системата на здравеопазването, не е причина да се спре промяната."